Wednesday, July 25, 2012

REC 3: GENESIS

Pogledao sam REC 3: GENESIS Paca Plaze, film u kome je Plaza dekonstruisao mitologiju RECa na tragu onoga što je Wes Craven uradio sa NEW NIGHTMAREom. Ono što je razlika jeste promena stila - naime, Craven je u NEW NIGHTMAREu odlučio da se odmakne od fikcije i napravi priču smeštenu u "realnosti" a Plaza je napravio klasičan film, sa "četvrtim" zidom umesto found footagea.

REC 3 zapravo počne kao found footage i to prilično vibrantan, sa jače definisanim likovima u tih prvih petnaestak minuta nego što smo imali u ranijim RECovima ali onda kreće promena - pretvara se u klasičan igrani film sa "neutralnim" posmatračem, premda gde god može koristi materijal kamera vidljivih u kadru, i čini ono što je najkontrovernije od svega za fanove RECa - postaje KOMEDIJA.

Dakle, Plaza snima treći REC kao komediju i odstupa od smrtne ozbiljnosti prva dva filma, od kojih je prvi bio dobar i dosta bitan u svojoj sezoni a drugi bio nedledljiv. Plazin film je ipak čista splatter komedija, sa zabavnim situacijama, fino postavljenim likovima, interesantnom ljubavnom pričom koja sve drži u temeljima, i nema skoro pa nikakve veze sa onim što su bili raniji udruženi zločinački poduhvati Plaze i Balaguera.

Kada sam se prvi put susreo sa Plazinim radom u filmu ROMASANTA i TV antologiji PELICULAS PARA NO DORMIR, delovao mi je kao jedan od najperspektivnijih španskih žanrovskih reditelja, siguran u postavljanju likova i priče, sa zrelim smislom za humor. Balaguero je s druge strane delovao kao previše pretenciozan reditelj čiji filmovi čine kontinuitet napora i dosade. Međutim, Balaguero je sa filmom MIENTRAS DUERMES nametnuo kao potpuno "nov čovek", snimio jedan dinamičan, atmosferičan i duhovit film. Ne može se reći da je Plaza u krizi - njegov REC 3 je solidan primer splatter komedije, ali i posle njega još uvek čekamo na njegov film koji će moći da ga u potpunosti potvrdi kao što je MIENTRAS DUERMES dao smisao Balagueru.

Da je REC 3 debi i da je reč o niskobudžetnom radu, dobio možda i veću ocenu. Ovako, on ima sve karakteristike debitantskog filma, i to prilično dobrog, ali na Plazu privlači vrstu pažnje koja zapravo njemu više nije potrebna.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment