Friday, July 27, 2012

THE DARK KNIGHT RISES

Pogledao sam THE DARK KNIGHT RISES Christophera Nolana i smatram da je sa ovim filmom pre svega pokazao da je izuzetno inteligentan autor. Naime, sada Nolan kombinuje najuspelije elemente prva dva filma i pokušava da umanji ono što je u oba bio problem.

Od BATMAN BEGINS nisam bio veliki ljubitelj Nolanovog reboota jer me je taj film uverio da je na filmu nemoguć millerovski realizam naprosto zbog toga što film podrazumeva veću konzistentnost stilizacije nego strip a da naročito Nolan sa svojim ozbiljnim rediteljskim nedostacima nije čovek koji to može da izvede. Iz BATMAN BEGINSa, Nolan preuzima motiv Wayneove transformacije u Batmana izvan civilizacije kod Al Ghulove ekipe, što je u tom filmu jedino bilo dobro. U trećem delu, Wayne je zaboravio kako biti Batman i mora da ode na sam početak kako bi se vratio "korenima" i pripremio za "vreme smrti". Bane kao negativac koji ima istu obuku kao Wayne preuzima ulogu njegovog Muse Kesedžije, podvlačeći da će klasni i u određenom smislu civilizacijski sukob biti okosnica trećeg filma.

Iz DARK KNIGHTa, Nolan preuzima intrige vezane za grad Gotham kao samostalni organizam i Wayneov život kad nije u kostimu. U trećem filmu sam grad preuzima ravnopravnu ulogu a građani se javljaju kao kolektivni junak. Sa akcentovanjem ova dva uspela momenta, Nolan uspeva da zabašuri ono što mu je najslabije išlo a to je sam Batman. U RISESu samog Batmana ima jako malo i iznenadio bih se ako bi se ispostavilo da sam Nolan nije sklonio kostimiranu fazu svoj junaka shvativši da ne funkcioniše.

U RISESu i kada se pojavi, više nije nije usamljen, tu je Catwoman, sa kojom ima upečatljivu hemiju, ili su tu neki zanimljivi aparati.

Naravno, NOlan ne uspeva da pobegne od šokantno nezanimljivih pesničenja ali zato je sada tu Bane čije se lice skoro pa ne vidi ali mu Hardy daje snagu igrajući telom i glasom. Sve tri tuče sa Baneom su dosta impotentne ali učesnici ih čine boljim nego inače.

Gostujuća ekipa koju dovodi Nolan iz INCEPTIONa + Anne Hathaway je izvanredna. Pošto sam kao desetogodišnjak gledao BATMAN RETURNS ne mogu da kažem da će mi Anne Hathaway biti asocijacija na Catwoman, ali me ne bi čudilo da novim generacijama bude.

Nolan je koncepcijski pametno preuredio film ali svakako da u njemu i dalje ima stvari koje bi darovitiji reditelj bolje realizovao. Ispadi poput cheesy one-linera koje izgovori Morgan Freeman u sred velikog obračuna ili fokus na dva goofy policajca u sred potere i još štošta stoje kao greške koje talentovaniji reditelj ne bi napravio. Ali, to su sve detalji, spram nekih važnih a slabo realizovanih scena kao što je recimo prelomni dijalog Bruce Waynea i Alfreda kada se razilaze koji deluje gotovo početnički kad je reč o inscenaciji, glumi i montaži.

Naravno, ne mislim da za Nolana kao reditelja nema mesta ali svakako da je ovako kompleksna stilizacija bila preteška za njega. INCEPTION recimo jeste prototip kako bi Bond danas trebalo da izgleda i voleo bih da se on pokaže u toj franšizi.

Ipak, isto tako, nesporno je da Nolan sve postavlja jako vešto na planu scenarija i RISES slično DARK KNIGHTu ili INCEPTIONu deluje kao film koji je mnogo otmeniji i pametniji nego što jeste.

U tom smislu, izabrao je idealan trenutak za film o Batmanu koji se bori sa robespjerovskim negativcem i zapletom u kom unutrašnje socijalne tenzije proizvode energiju koja će uništiti grad. Ne čudi da je film izazvao političke polemike premda rekao ih da je u tom pogledu krajnje eksplicitan.

Nolanu se taođe ne može osporiti snaga filmskih prizora na nivou zamisli što je opet scenaristički adut. Neke od njih je samo delimično kapitalizovao.

Snažne prizore ispratio je izuzetno energičan skor Hansa Zimmera koji znatno unapeđuje film.

Retki su slučajevi da se trilogije završe najboljim filmom i moguće je da ni ovo nije taj slučaj jer se RISES neće dopasti onima kojima su BEGINS i DARK KNIGHT nepogrešiva remek-dela. Pošto meni nisu, RISES mi je daleko najbolji u trilogiji.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment