Wednesday, July 18, 2012

BROTHERS OF THE HEAD

Pogledao samn BROTHERS OF THE HEAD Keith Fultona i Louis Pepea, dvojice reditelja koji su se proslavili snimajući dokumentarce o radu Terry Gilliama. Ovaj film je ekranizacija romana Briana Aldissa po scenariju Gilliamovog stalnog saradnika Tony Grisonija, i čini mi se da u sebi ima potencijal da se nametne kao značajan naslov za ljubitelje weird filmova. Uostalom, pošto je reč o mockumentarcu, navodno istinitoj priči, junake je tobože želeo da živopiše Ken Russell koji se pojavljuje u filmu, kao i inserti iz njegovog biopica.

BROTHERS OF THE HEAD je priča o sijamskim blizancima koje otkriva jedan menadžer i želi da od njih napravi rok zvezde. U tome delimično uspeva ali ih svetg muzike, grupi devojaka, medijske pažnje, raznih poroka vodi ka tragičnom kraju.

Grisoni u saradnji sa postavlja sve vrlo dobro, ubedljivo i duhovito osim samih glavnih junaka. Nesnimljeni Russellov Fultonom i Pepeom biopic liči na nešto što bi Russell snimio, mada možda i na nešto Cronenbergovo, sve je jako dobro inscenirano, prikazi nastanka muzike i nastupa su ubedljivi, Anthony Dod Mantle se izvanredno poigrava objektivima i formatima, ali sve to nije dovoljno kada dvojica glavnih junaka koju odlično igraju braća Treadaway nažalost nisu dovoljno zanimljivi niti su izbačeni u prvi plan.

Istorija filma je obeležena moc-doc filmovima u kojima se kroz priče drugih opisuju junaci koji su tema filma, ali BROTHERS OF THE HEAD nema dovoljno aktivne sporedne junake da bi ispričao priču o glavnima. Otud mene ne čudi dramaturška greška da su glavni junaci pasivni, to se često dešava u biografskim pričama, problem je u tome što se niko ni iz njihove okoline ne nameće kao zanimljiv i aktivan lik.

BROTHERS OF THE HEAD je nesumnjivo zanimljiv, ekscentričan film, ali stepen njegove pretenzije, pa ako ćemo iskreno i produkcione ambicije nije ispraćen smislom. Da je reč o underground filmu, svakako da bismo neke nedostatke mogli drugačije da tumačimo. Koliko god Gilliamovi fanovi imali pravo na ekscentričnost, i na sledbeništvo, u ovakvim slučajevima njihov učitelj nije pravio greške i snimao je ozbiljne, zaokružene filmove.

Ipak, ko voli film u kome je ekscentričnost sama sebi svrha, treba da pogleda BROTHERS OF THE HEAD jer ovako ozbiljno realizovan projekat sa tom idejom nije mogao da vidi.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment