Monday, July 9, 2012

TINY FURNITURE

Pogledao sam TINY FURNITURE izvanredan autorski debi Lene Dunham čija je serija GIRLS jedan od najmudrijih programskih poteza kanala HBO u poslednjih nekoliko godina. TINY FURNITURE je prepakivanje Woody Allena za novi milenijum, sa Lenom Dunham u glavnoj ulozi koja je podjednako ubedljiva i kao glumica, i kao scenarista i kao reditelj. U ovom filmu ona radi sa ekipom koja će kasnije činiti okosnicu GIRLSa ali isto tako ovde njenu majku i sestru igraju majka i sestra iz stvarnog života i to svemu daje jednu vrlo specifičnu dimenziju. Specifičnost nije u tome da li one prepisuju neke stvari iz svog privatnog odnosa u film, već pokazuje jedan drugi biografski momenat a to je milje iz kog sama Lena Dunham dolazi.

U suštini, Lena Dunham slično Woody Allenu pokušava da uklopi svoje osobine u određene stereotipe i da ih onda razara na način koji do sada u najmanju ruku nije viđen, zato što to nikada na takav način nije radila žena, pa su samim tim i ishodi te priče drugačiji od woodyallenovskih.

Slično, Allenu, tako i Lena Dunham lako prevazilazi ograničenja produkcionog miljea iz koga dolazi. TINY FURNITURE jeste u osnovi mumblecore indie film, ali ima itekakvu sposobnost da iskorači iz toga i da pokaže zrelost čak i u vizuelnom pogledu.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment