Tuesday, July 3, 2012

EL CONDOR

Pogledao sam EL CONDOR Johna Guillermina, vestern iz 1970. na čijem je scenariju sarađivao i čuveni Larry Cohen. Glavne uloge igraju Jim Brown i Lee Van Cleef i Guillermin ide vrlo svesno u pravcu atmosfere špageti vesterna - uostalom EL CONDOR je sniman u Španiji, gde i najčuveniji špageti naslovi.

Brown igra zatvorenika iz chainganga koji beži iz zatvora ne bi li uspeo da se dokpa zlata iz čuvene tvrđave El Condor, na putu sreće još jednog avanturistu sa kojim kuje plan da iskoristi lokalne Apače kao armiju kojom će napasti tvrđavu. Međutim, tvrđava se ispostavlja kao komplikovan zadatak i kreće igra nerava između pljačkaša.

EL CONDOR je interesantan vestern, Brown i Lee Van Cleef su se naigrali u ovom žanru ali Guillermin kao Britanac donosi svežinu u žanr i postavlja nekoliko izuzetno zanimljivih situacija. Akcija je maštovita i vešto realizovana a Guillermin u punoj meri koristi Brownovu impresivnu figuru i njenu filmičnost.

EL CONDOR se ne nameće kao esencijalno ostvarenje žanra jer u osnovi ne nudi ništa naročito novo, ali zato nudi vitalno izdanje već izgrađenih rešenja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment