Thursday, July 5, 2012

THE COUNT OF MONTE CRISTO

Reprizirao sam THE COUNT OF MONTE CRISTO Kevina Reynoldsa, Disneyevu ekranizaciju čuvenog klasika, iz 2002. godine. Film mi se tada dopao i bio mi je prijatan na jedan old school način. Taj utisak stoji i danas. Reynolds je snimio film koji je po svom postupku vrlo konvencionalan, reklo bi se arhaičan, ali to mu daje jedan skoro vanvremenski kvalitet, naročito ako imamo u vidu da je reč o ekranizaciji klasika koja će se eksploatisati jako dugo.

Jay Wolpert je napravio solidnu adaptaciju romana, podvukao je avanturistički aspekt a nagovestio je i ozbiljnije psihološke i socijalne tonove koji su postojali i u trivijalnijim delima ovog velikog pisca. Ipak, bez ikakve sumnje, Reynoldsov film nije pretenciozna psihološka i sociološka studija, i ta dimenzija je svedena samo na dobro plasiran nagoveštaj.

Iz ove vizure, čini se da je Jim Caviezel najslabija karika u podeli kao Edmond Dantes, naročito ako imamo u vidu da su negativci Guy Pearce i James Frain. Caviezel se nije potvrdio kao zvezda na duže staze, ali u ovom filmu je bez sumnje prilično solidan.

Reynolds je veliki majstor starinske akcije i odabira spektakularnih lokacija o čemu svedoče njegovi BEAST, ROBIN HOOD i RAPA NUI pa je tako i MONTE CRISTO slikan na nekim vrlo impresivnim lokacijama.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment