Saturday, June 30, 2012

VENDETTA

Pogledao sam ekranizaciju romana VENDETTA Mikaela Hafstroma, jedan od radova iz serije o Hamiltonu iz 1995. godine. Kao što znamo, Hafstrom je kasnije otišao u Holivud i uspeo da ostvari pristojnu karijeru pouzdanog profija. VENDETTA je priča smeštena u Italiju i u noj se Hamilton bavi otmicom švedskih zvaničnika koji su pokušali da spreče mafijašku mahinaciju u trgovini švedskim naoružanjem.

Kuriozitet je da Hamiltona igra Stefan Sauk, glumac koji nimalo ne liči na akcionog heroja, već pre na nekog mirnog službenika, i mislim da je ovo jedini akcioni film o tajnom agentu u kome je glavni junak ćelav.

Hafstrom je očigledno želeo da kroz fizički izgled ponudi "drugačijeg tajnog agenta" kako bi se diferencirao od Bonda i sličnih derivata i u tome je uspeo. Međutim, na nivou same priče, Hamiltonova pustolovina je čist sub-bondovski pastiš smešten u Italiju.

Hafstrom ne pravi naročite intervencije u odnosu na ikonografiju italijanske mafije, i jedino u čemu je VENDETTA bogatija od tipičnih subb-Bond radova je velika pažnja posvećena scenama sa Hamiltonovom porodicom. Kroz ceo film Hafstrom nudi prijatnu old school režiju u ravni američkog proseka osamdesetih, bez pokušaja da se radi ono što Šveđani ne umeju, i sa solidnom realizacijom onoga što umeju. U tom pogledu, Hafstrom je već 1995. pokazao da je solidan i ozbiljan profi, i kasniji intrigantniji filmovi su mu omogućili da tu rutinu predstavi i Holivudu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment