Thursday, June 28, 2012

RIO CONCHOS

Pogledao sam RIO CONCHOS Gordona Douglasa, jedan iznenađujuće tvrd, nasilan, vestern smešten u period neposredno posle kraja Građanskog rata koji po svom sejnzibilitetu više podseća na špageti vestern nego na Foxovu produkciju iz 1964. godine. Gordon Douglas je jedan od majstora B-filma koji su unosili specifičnu mračnu dimenziju i prizore sa društvenog naličja u naizgled rutinske B-filmove svog vremena. Pored odličnih detektivskih filmova sa Frank Sinatrom, pokazao se i kao nastavljač nihilističkih krimića sa Cagneyem i sa zanimljivim vesternima.

RIO CONCHOS je snimljen po romanu Clair Huffakera po čijem je scenariju malo pre toga rađen COMANCHEROS iz koga RIO CONCHOS preuzima deo podele.

Zaplet je zanimljiv - poludeli konfederalni pukovnik krade tovar vinčesterki i planira da ih podeli Apačima kako bi započeo rat iza severnjačkih linija. Unija šalje svog kapetana, njegovog ađutanta - crnca kog igra Jim Brown, osramoćenog konfederalčnog majora i robijaša ubicu da lociraju ukradeno oružje. Pustolovina ih vodi kroz teritoriju kontrolišu Apači, meksičke bande i sve se zavšava obračunom u samom "Srcu Tame" koje gradi poludeli Pukovnik.

Iako Pukovnikov "South Will Rise" plan nema nikakve džejmsbondovske dimenzije u sebi kao u nekim kasnijim vesternima ili modernim varijantama kao što su WILD WILD WEST ili JONAH HEX, Edmond O'Brien gradi vrlo zanimljivu rolu i bazira lik na Douglasovom konceptu da se o njemu dugo priča a da se kratko vidi.

Za razliku od italijanskih reditelja koji bi sigurno mnogim situacijama iz ovog filma dali šamansku dimenziju, a takvih lokacija i događaja ima nekoliko, Douglas je pre svega efikasan i pripovedanje mu je na prvom mestu. Ipak, nema nikakve sumnje da je upravo on kao reditelj učinio ovaj film neobičnijim od proseka mejnstrim vesterna iz tog perioda - naročito ako imamo u vidu da u produkcionom smislu RIO CONCHOS nije bio profilisan kao prestižan projekat koji će bilo šta prevazići.

U nekim drugim filmovima kao što je recimo BARQUERO, Gordon Douglas se i direktnije bavi špageti estetikom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment