Thursday, February 5, 2009

McVICAR

Pogledao sam McVICAR Toma Clegga.

Reč je o filmu koji je producirala filmska kuća grupe The Who, a glavnu ulogu igra Roger Daltrey. Film je pun njihove muzike iako niti je mjuzikl niti govori o rokenrolu.

Reč je zapravo i istinitoj priči naslovnog lika koji je bio poznati britanski kriminalac, poznat po bekstvima iz zatvora koji je na kraju pušten na uslovnu slobodu pre isteka duge robije, delom zaslužene baš zbog bežanja iz zatvora, gde mu je tokom robije stečena diploma iz sociologije uzeta kao olakšavajuća okolnost.

Ako imamo u vidu da sličnu priču o školovanju u zatvoru imamo i kod Harry Starksa u seriji THE LONG FIRM, očigledno je McVicar inspirisao nastanak ovog lika, kao i sama braća Kray.

Nažalost, sam film McVICAR kao da ne prepoznaje ono što je atipično u McVicarovoj biografiji (film su pisali sami McVicar i Clegg) i svodi se na nivo siimpatičnog ali vrlo paušalnog i predvidljivog exploitationa u kom je Clegg režirao par izutenih scena kao što su recimo bekstvo iz zatvora i pljačka banke.

Međutim, kad je reč o samom McVicaru, ovaj film ne nudi aposlutno nijedan detalj po kome se on razlikuje od bilo kog drugog prosečnog filmskog ganstera.

Šteta, pošto je Clegg zaista bio u najboljoj formi kad je radio ovaj film a Daltrey je u naslovnoj ulozi pružio istinski sjajan nastup, potvrđujući da je među boljim glumcima kad je reč o muzičarima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment