Sunday, February 8, 2009

CACTUS FLOWER

Svoj old school niz sam nastavio jednim klasikom CACTUS FLOWER Gene Saksa koji u najboljoj tradiciji Billy Wildera utemeljuje američku romantičnu komediju.

Gene Saks je reditelj koji je snimio kultni film ODD COUPLE u kome su lemmon i Matthau upareni kao i u mnogim Wilderovim klasicima, i ovom filmu on direktno ide Wilderovim stopama iz KISS ME STUPID rimejkujući francuski pozorišni komad o zubaru koji svoju ljubavnicu laže da je oženjen ali kada odluči da je zaista oženi mora da je upozna sa svojom suprugom, za tu ulogu angažuje svoju uptight ali u stvari inhibirano seksi sekretaricu, u koju potom zaista počne da se zaljubljuje.

Najčuvenija rola u ovom filmu je ona koju je ostvarila Goldie Hawn. Ona je posle ove godine napravila ogroman proboj i osvojila oskara. I tu se stvarno nema šta zameriti. Goldie Hawn ne samo da je sjajna u ovom filmu nego je napravila template po kome će se kasnije oblikovati ne samo ona sama već recimo i superstarovi poput Meg Ryan.

Walter Matthau ja stadardno odličan u glavnoj ulozi džangrizavog šmekera, i u punoj je formi. Međutim, u ulozi asistentkinje/sekretarice pravo otkrovenje je Ingrid Bergman koja je ovu ulogu odigrala u svojoj 54. godini (u tom trenutku bila je pet godina starija od Matthaua) ali nije izgubila ne samo svoju enigmatičnu lepotu nego ni smisao za humor i niz set-piece situacija se upravo oslanja na nju. Naravno, podrazumeva se da je njen lik i emocionalni centar filma 6tako da je ona zadužena i za najsentimentalnije deonice.

Izzy Diamond je na bazi francuskog komada napisao briljantan scenario koji istinski vrca od duhovitnosti i ima ekipu koja to ume da odglumi sa maksimalnim efektom tako da je Gene Saks imao nimalo lak zadatak da to sve zarobi, u čemu je uspeo.

Quincy Jone je uradio vrlo atipičan skor ako imamo u vidu njegov tipičan funky stil.

U svakom slučaju CACTUS FLOWER je baš class act i apsolutno ga preporučujem.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment