Tuesday, February 3, 2009

EYE OF THE TIGER

Pogledao sam EYE OF THE TIGER Richarda Sarafiana.

Ovo je delovalo kao privlačan exploitation u kome se Gary Busey i Yaphet Kotto svete grupi motorista jer su maltertirali malu teksašku varoš.

Nažalost, ni Sarafian 1986. nije više ono što je bio tokom sedamdesetih i film je prilično nedorečen, prepun pozajmica iz mnogo boljih filmova koje se ne uklapaju jedna u drugu i ne čini zbir čak ni tih pozajmljenih komponenata. Motoristi deluju kao da stižu iz duboke postapokalipse poput MAD MAXa, Busey podseća na junaka WALKING TALL i sličnih good ol boy naslova, a drug iz zatvora je ne samo aproprijacija već i omaž Scarfaceu.

O tehničkom aspektu vidžilantizma, ima isto šta da se kaže. Naime, Busey je vijetnamski veteran kome had-to-hand combat kao ni upotreba vatrenog oružja nisu strani. Ali, kada od Scarfacea na poklon dobije jedno vozilo na tragu Bondovih pimped-out vozila sa sve minobacačima, mitraljezima i sl. do kraja biva jasan oportunizam ovog filma.

Konačno, zar nije najveći oportunizam u samom naslovu filma koji je napravljen kako bi bio filmski spin-off velikog muzičkog hita koji su izdali isti producenti koji su i snimili ovaj film, čuveni Scotti Bros.

Nažalost, histerija da se ubaci što više uspešnih elemenata iz drugih filmova nije pomogla ovom naslovu da bude barem elementarno zanimljiv i izdaje gotovo sva očekivanja koja je moguće imati od spoja Sarafiana, Buseya i Kottoa.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment