Sunday, August 12, 2012

TOTAL RECALL

Pogledao sam rimejk TOTAL RECALLa. Sve oko ovog filma je dosta apsurdno i pogrešno, i u tom smislu već od samog početka postoji paradoks - naime, Verhoeven je snimio ekranizaciju Dickove priče a Wiseman snima "rimejk filma". Naravno, ono što su O'Bannon i ekipa napravili od Dickove priče nadilazi piščevu viziju, ali mislim da činjenica kako se literarni predložak gotovo ni ne pominje u promociji filma govori o tome kako su stvari potpuno promenjene - ne bi me čudilo da uskoro ROMEO I JULIJA budu ekranizacija Luhrmannovog filma, a da se drama pomene eventualno na špici...

Tako se na špici TOTAL RECALLa pomene Dickova priča ali se pominju i autori Verhoevenove filmske priče. I zbilja, prevashodno TOTAL RECALL rimejkuje tu filmsku priču, ali u odnosu na Verhoevena ima potpuno drugačiji rediteljski pristup.

Verhoevenov film je klasik i jedno prilično jedinstveno, u svakom pofgledu autorsko iskustvo dočim Wiseman pokušava da ga mejnstrimizuje koliko god može, ali opet ne ide u pravcu simuliranja nekog ozbiljnijeg trilera, misterije ili pseudo-filozofske postavke kao Spielberg u MINORITY REPORTu. Štaviše, rekao bih da Wiseman pokušava da prevede priču koju je radio Verhoeven u prostor savremenog mehaničkog blokbastera, bez naročitog korišćenja bilo kog aspekta Dickove premise. Kod Verhoevena svakako mindbending dimenzija nije glavni adut ali ipak čini važan deo priče. Kod Wisemana je ona gotovo minorna, i scene koje se bave samim "problemom" Rekalla su više date da se publika ne bi pitala kako to da neka pitanja nisu postavljena.

Colin Farrell je dosta tanak leading man. On nažalost nije novi Mel Gibson i Holivud već godinama neuspešno pokušava da ga proglasi za nosioca ozbiljnijih high concept projekata iako on nema snage za to. Da je Farrell iole potentniji za glavnu ulogu, film bi bio znatno bolji. Uostalom kad se već ne rimejkuje Dick već Verhoeven zar nije prva stvar da se nađe zvezda koja će zameniti Schwarzeneggera i zar nije jasno da to mora biti neko upečatljiv.

Wiseman je inače u ovom filmu napravio potpuno početničke greške na nivou podele - Bill Nighy i Bryan Cranston igraju Dobru i Zlu mentorsku figuru i kao glumci su jako slični, a Kate Beckinsale i Jessica Biel su opet identične po građi, boje kose i tipu izgleda a igraju dve sukobljene žene. To su potpuno neverovatne greške za jedan film od 125 miliona dolara na koji se verovatno dosta ozbiljno računalo.

Sasvim je dakle sigurno da bi sa boljim i raznovrsnijim glumcima ovo bio natno bolji film.

Kad je reč o promenama na nivou scenarija, iako Verhoevenov TOTAL RECALL mnogo veću snagu crpi iz rediteljskog postupka i živopisnih glumaca nego iz scenarija, Wimmer i Bomback su gotovo u svemu pokvarili ono što je postojalo u prvom filmu. Bez namere da ulazim u detalje jer je to besmisleno ipak moram da naglasim da je budućnost u kojoj se RECALL dešava jedna od besmislenijih.

Akcija je urađena pristojno ali je dosta repetitivna, manje-više se ponavlaju situacije i vezane su za kretanja na pokretljivim platformamna koje se kreću horizonatlno i vertikalno i to je zanimljivo do neke tačke ali onda postane dosadno. Produkcioni dizajn sa gradom koji se vertikalno razvija je zanimljiv i nadovezuje se na zaostavštinu METROPOLISa, FIFTH ELEMENTa i mnogih drugih radova, i mogu reći da mi je dok sam gledao RECALL bilo malo i žao što je jedna prilično velika količina veštine i osećaja za lepo utrošena na nešto što je tako kvarno u samom korenu.

Opšta veština realizacije i dizajn čine ovaj rimejk nečim što treba da vide ljubitelji žanra i oni koji se profesionalno bave filmom. Međutim, u samoj osnovi rediteljskog postupka Lena Wisemana ostaje ogromna praznina i masa neoprostivih grešaka koji čine da TOTAL RECALL bude sve ono što se inače napamet spočitava holivudskim filmovima. A opet s duge strane, svaki uloženi dolar se vidi, žanrovske konvencije ne dozvoljavaju da film postane nepodnošljiv premda jeste malo dosadnjikav, i na kraju ovaj film čak nema ni tu ekskluzivnost nekog opscenog promašaja.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment