Monday, August 6, 2012

THE MAJOR AND THE MINOR

Reprizirao sam Wilderov klasik THE MAJOR AND THE MINOR i ponovo sam uživao. Ginger Rogers je u ovom filmu ostvarila jednu od svojih najsnažnijih uloga i u principu teško da ijedan savremeni film može da bude toliko perverzan kao film iz 1942. ako su ga napravili pravi stručnjaci. Ginger je naravno ključni faktor tog spoja erotike i dečje naivnosti, bez nje se ne bi mogla prihvatiti premisa da je Ray Milland u dvanaestogodišnjoj devojčici prepoznao privlačnost zrele žene i ona na izuzetan način manipuliše svim aspektima svog lika. Kao talentovan plesač, ona izuzetno igra upravo telom i pravi trasformaciju između dve manifestacije svog lika. Ginger Rogers je zapamćena kao velika glumica i velika zvezda svog vremena ali zapravo u svojoj karijeri nema toliko klasika kao neke druge glumice, između ostaog zato što je bila vezana za neke žanrove koji su u međuvremenu zamrli.

Ray Milland je odličan partner za Ginger Rogers a i ostatak podele je izvanredan, naročito su dobro izabrani razni dečaci koji igraju kadete u vojnoj školi.

Ovaj film je bio Wilderov holivudski debi kad je reč o režiji i već u prvom ostvarenju pokazuje zrelost kao da mu je reč o filmu koji radi na vrhuncu svojih kreativnih moći. Kako je vreme odmicalo, Wilder je pomerao akcenat na glumce i dijaloge, sa jednostavnijim mizanscenima, ali na početku snima punokrvan film koji je ostvaren na svim poljima, sa odličnim vizuelnim rešenjima u crno-beloj fotografiji.

Wilder i Charles Brackett su izvanredno skrojili scenario po pozorišnom komadu, i ako bi se radio rimejk, mnoga rešenja bi i dalje bila validna, uprkos tome što su se običaji i mnoge okolnosti naravno promenile, ali su njih dvojica vrlo vešto izvukli esenciju onoga što je ovaj materijal nudio. Doduše, ovaj materijal je već i poslužio za svojevrsni rimejk ali je praktično validan i danas.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment