Monday, August 20, 2012

EXPENDABLES 2

Pogledao sam EXPENDABLES 2. Simon West je odmenio Stallonea i čini mi se da u ovom nastavku akcija ima kudikamo više kreativnosti nego u prvom filmu, iako je i dalje nema dovoljno kako bi gledanje ovih sada već groteskno ocvalih ljudi i strašno glupoj priči postalo iole podnošljivo. Ja sam bio protivnik i prvog filma i sada sam još uvereniji kako je ovo potpuna stranputica za akcione heroje i najbolji put da se potpuno demistifikuju i pretvore u sprdnju. Naravno, mnogi misle da oni i zaslužuju da budu predmet sprdnje, i čini mi se da je EXPENDABLES najbolji način da se tom mišljenju da za pravo.

Kada pogledamo filmografije ovih ljudi, svi oni su snimili neke jako zabavne ali i neke jako dobre filmove, i imali su zaista veliki značaj među fanovima, imali su težinu i uticaj na određene socijalne grupe, i sve to je bilo bazirano pre svega na tome su oni opasni momci i van ekrana. Jedini način da se toleriše "gluma" nekih od njih jeste upravo to što su njihova tela fascinantno oblikovana vanfilmskim dešavanjima - bavljenjem borilačkim veštinama ili sportom, poslom telohranitelja i sl. Svaki akcioni heroj je imao neku svoju "priču" koja mu je davala ulični kredibilitet, a sada u EXPENDABLESu su svedeni na nivo KURSADŽIJA.

Scenario za KURSADŽIJE je doduše znatno duhovitiji. Žalosno je kada junaci EXPENDABLESa izgovaraju isključivo pararaze svojih replika iz ranijih filmova, Chuck Norris ispriča vic o sebi, a Dolph za svoj lik aproprira vlastitu biografiju! Statham se u toj masi izdvaja kao daleko najdostojanstveniji jer srećom još uvek nema prijave iz minulog rada koje se mogu beskrajno citirati.

U najstrašnijem stanju je Arnije koji se jedva kreće i moram da priznam kako mi njegov comeback deluje sve apsurdnije. Očekujem novi film Kim Ji Woona pre svega zbog ovog reditelja ali po onome što se vidi u trejleru Arniejeva tromost je uporediva sa onom koju je John Wayne imao kad je glumio na samrti. A možda je i drastičnija.

Wayne je doduše i napravio THE SHOOTIST Don Siegela koji je do danas ostao primer kako treba raditi takav film u kome zvezda zaokružuje svoj rad u nekom žanru.

Niko ne uspeva da se izvuče iz ovog filma sa naročitim dostojanstvom izuzev Stathama, a i po Willisu se vidi da je za klasu iznad ostalih.

Ipak, moram priznati da je Chuck Norris generalno verovatno najveća žrtva. Naime, ovaj glumac koji se povukao na vreme, koji se nije ogrešio o uspeh koji je napravio, završio je kao predmet Chuck Norris Facts viceva koji su postali fenomen čiji mi smisao, priznajem, izmiče. Sada međutim on dolazi da glumi u filmu sa ljudima koji zapravo zaista zaslužuju takvu zbirku viceva.

Stallone za razliku od Arnieja nije stario "normalno", on izgleda kao mutant nastao mešavinom steroida, plastične hirurgije i još nekih drugih terapija o kojima se šuškalo, i zbilja, on sada više liči na filmskog monstruma nego na heroja.

Van Damme je uspeo da koliko-toliko ostane dostojanstven kao junak koji se zove VILLAIN što je jedna od retkih zbilja duhovitih stvari u scenariju. Scenario je inače pisao Richard Wenk, čovek koji ima ozbiljnu karijeru i reputaciju i zbunjuje me da su on i Sly iskucali nešto ovakvo.

Simon West je u onome što je mogao, a to je akcija, unapredio stvari, ali sa ovom ekipom ipak nije uspeo da napravi novi CON AIR. Od svih porošnih Bruckheimerovih reditelja, West spada među talentovanije ali u EXPENDABLESima nije to baš uspeo da potvrdi.

Čini mi se da je West kao najpoverljiviji reditelj u ekipi Avija Lernera ipak morao da pruži više a isto važi i za DPa Shelly johnsona koji posle odlično snimljenog CAPTAIN AMERICA radi ovako nešto.

Nažalost, ipak su svoje najznačajnije filmove Sly, Arnie i Van Damme radili u produkciji Mario Kassara (ili nekih drugih eminentnih producenata) a ne Avi Lernera ili njegovih preteča iz Cannona. Dok je Cannon još i bio vođen od strane Menahema Golana koji je ipak reditelj, Nu Image, Millennium i ostale kuće vode Lerneri koji nažalost pre svega gledaju na poslovnu stranu svega i nemaju potrebu da idu korak napred sa svakim filmom kakvu je imao Golan. Činjenica da je film režirao Simon West pokazuje tendenmciju ka poboljšanju, ali i dalje su tu grozni bugarski setovi, i uopšte jezivi ambijenti i nedovoljna producentska kreativnost.

Schwarzenegger je pre svih postao zvezda zahvaljujući tome što je bio integralni deo filmova velikih reditelja kao što su Cameron i Verhoeven, a Stallone je postao zvezda zahvaljujući ozbiljnim pričama koje su dogurale i do oskara. Ovo gde sada igraju su nažalost filmovi koji nemaju ništa od toga, ni velike ideje, ni velike reditelje, ni dobre priče.

Otud THE EXPENDABLES 2 kao i prvi film, od silne naknadne pameti, deluje jako glupo na svim nivoima i umesto reafirmacije svojih zvezda nudi samo još jednu potvrdu da su njihovi protivnici i protivnici akcionog filma oduvek bili u pravu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment