Wednesday, August 15, 2012

KISS TOMORROW GOODBYE

Pogledao sam KISS TOMORROW GOODBYE Gordona Douglasa, Cagneyev direktni produžetak uspeha koji je imao sa Walshovim WHITE HEAT. Nastao po romanu Horace McCoya, KISS TOMORROW GOODBYE je old school Warnerov gangsterski film. Nastao je kao nezavisna produkcija Braće Cagney, Williama i Jamesa ali ga je Warner distribuirao, i ima sve karakteristike nekog njihovog in house gangsterskog rada.

Cagney igra psihotičnog begunca koji počinje da gradi veliko ime u svetu podzemlja a zatim nalazi lakši način da se dokopa novca, kroz brak sa bogatom naslednicom imperije jednog od najmoćnijih ljudi u državi. Douglas je kasnije snimio dosta vrlo dinamičnih i modernih exploitation filmova ali u KISS TOMORROW GOODBYE se drži matrice koju su četrdesetih napravili Warnerovi reditelji što dovodi do blagog utiska arhaičnosti ovog Cagneyevog filma koji je forsirao sličnu personu prethodnih petnaestak godina. U tom trenutku su u Holivudu već postojali intenzivniji i moderniji filmovi na slične teme.

Međutim, Douglasova priča je čista, jasna, i sa vrlo zanimljivom Cagneyevom energijom i ovo je naslov koji obavezno treba da pogledaju ljubitelji gangsterskog filma.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment