Saturday, August 11, 2012

OUTLANDER

Sa zakašnjenjem sam pogledao OUTLANDER Howarda McCaina i film mi se mnogo više dopao nego što sam naslućivao. Neverovatno je da reditelj bez velikog imena i respektabilnog opusa snimi ovako solidan i ambiciozan film u kome uspeva da vrlo zrelo rediteljski obuhvati spoj roberthowardovske avanture sa ortodoksnijim SFom, da dobro izloži junake i priču, napravi finu atmosferu i u priličnoj meri prevaziđe osrednji CGI i ne naročito inspirisan dizajn čudovišta. Upravo činjenica da čudovište nije naročito zanimljivo onemogućuje OUTLANDER da bude značajan film, a sasvim sigurno da je i Jim Caviezel u glavnoj ulozi, iako u njoj uopšte nije loš, onemogućio da film dobije zasluženo mesto u bioskopima.

No, OUTLANDER je dinamičan, inspirisan, u osnovi dobro dizajniran film u kome je Caviezel okružen kako mladim TV uzdanicama kao što su Jack Huston i Sophia Myles tako i bardom John Hurom i exploitation ikonom Ron Perlmanom. I rekao bih da su svi, čak i oni koji su ovde samo zbog paychecka kao Hurt izuzetno dobro raspoloženi, a Ron Perlman je našao ulogu koja mu savršeno odgovara. BEOWULF je u rasponu od nekoliko godina dobio nekoliko ekranizacija i OUTLANDER u osnovi nudi denikenovsku interpretaciju te priče - šta ako su junak i čudovište zajedno pali u vikinške zemlje iz svemira? Uprkos tome što su Howard McKain i Dirk Blackman potpisani kao scenaristi, nema nikakve sumnje da je BEOWULF zapravo mitska matrica koju OUTLANDER pokušava da reprodukuje i to sa namerom.

McCain je izvanredno snimio lokacije, i uspeo je da vrlo dinamično zabeleži priču koja se većim delom zapravo dešava u samo jednom utvrđenju. U svakom pogledu, McCain je snimio savršen B-film i prava je šteta što OUTLANDER nije tako i prošao već je prošao kroz seriju potpuno apsurdnih osporavanja i sagledavanja iz pogešne vizure. Umesto posmatranja iz vizure B-filma sa pričom koja je bukvalno od prvog do poslednjeg frejma bazirana na maštovitim žanrovskim postavkama, OUTLANDER je poslužio kao "minorni" film nad kojim će se kritičarti praviti pametni tog vikenda, iako inače puštaju da prođu mnogo veće gluposti.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment