Friday, December 9, 2011

SALVATION BOULEVARD

Pogledao sam SALVATION BOULEVARD George Ratliffa, ekranizaciju romana Larry Beinharta, indie crnu komediju sa All-Star glumačkom podelom u kojoj se nudi satiričan pogled i osuda američkih televangelista i sličnih malih privrednika u crkvenom bizinisu. Sam svet verskih fanatika i malih verskih zajednica već je dobrano parodiran u američkom filmu i u tom smislu SALVATION BOULEVARD dolazi prekasno. S druge strane, ovo je po formi crna komedija sa elementima krimića i ta vrsta indie filma je prešla dug put od BLOOD SIMPLE i takođe više nije previše aktuelna.

Otud, sve ono čime se SALVATION BLVD. bavi nije previše novo, a u formalnom i zanatskom smislu nije ni naročito vešto realizovano tako da se postavlja ozbiljno pitanje šta su Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Ed Harris, Jennifer Connelly, Ciaran Hinds i Marisa Tomei uopšte videli u ovom projektu kada im je ponuđen. Odgovor možda leži u tome što je jedan od producenata Mandalay Pictures, kuća koja je svojevremeno imala output dilove sa mejdžorima, tako da ovo nije baš tako indie produkcija kako se spolja čini, odnosno film je nudio ipak neku vrstu izlaska u bioskop i sl.

Međutim, SALVATION BLVD. i pored ograničene distribucije nije materijal za bioskop. Ratliffova realizacija je prosečna, na nekom elementarnom nivou što se veštine tiče i možda ovaj film može nekoga zainteresovati na televizijskom programu. Za neko ciljano gledanje svakako nije i šteta je što su ovako ugledni glumci snimili film koji im se neće računati ni kao pogodak ni kao promašaj.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment