Friday, December 2, 2011

KILLER ELITE

Pogledao sam KILLER ELITE Greg McKendryja, ekranizaciju provokatiovnog romana britanskog aristokrate i avanturiste Ranulpha Fiennesa koji je svojevremeno tvrdio da je u ovom trileru opisao istinite događaje. Događaji u političkom smislu deluju prilično verovatno ali sami konkretni opisi akcije izgledaju kao da je stari Ranulph ipak pustio mašti na volju. Ono što je britanska vlast negirala jeste da su pripadnici SASa bili umešani u rat u Omanu i da je kasnije svrgnuti šeik organizovao plaćene ubice da pronađu SASovce koji su mu ubili sinove i da ih likvidira, a da je britanska vlada u tome pomagala jer je želela da dobije neke koncesije za naftna polja. To sve ne deluje kao naročiti big deal u suštini, ali Ranulph je uspeo da kroz stvaranje atmosfere zataškavanja proizvede bestseler i čitavu seriju romana.

McKendryjev film je simpatičan, podsetio me je na britanske akcijaše iz osamdesetih poput WHO DARES WINS i serije poput PROFFESSIONALSa na kojima su se kalili Martin Campbell, Ian Sharp ili John Mackenzie. Ovo svakako nije klasa naslova kao što je FOURTH PROTOCOL ali je reč o vrlo pitkom i što je najvažnije vrlo bogatom filmu kad je o akciji reč. McKendry i DP Simon Duggan postavljaju nekoliko izvanrednih, efektnih akcionih scena koji nisu sad neka transformacija svega onoga što znamo o akciji ali su prilično solidne.

Rizikujući da se pretvori u novom Lewis Collinsa, Jason Statham vrlo dobro nosi ovaj film i ima odličnog antagonistu u Clive Owenu koji ovde igra više rivala nego negativca, ali po screen timeu ipak nije ravnopravan Stathamu iako bi McKendry želeo da stvori utisak kako zapravo gledalac može da bira strane. De Nirova pojava evocira uspomenu na RONIN i on ovde ima pošteno urađenu epizodnu ulogu u kojoj i dalje više igra samog sebe nego junaka ali objektivno gledano ovo mu je jedan od dostojanstvenijih nastupa.

Najinteresantniji detalj je to što se film dešava u epohi -1981. godine i McKendry je pošteno rekonstruiše. Zanimljivo je da Statham već drugi put posle Donaldsonovog BANK JOBa laća nepotvrđenih istinitih priča iz prošlosti u kojima upravo njegov tough guy personality deluje kao osnovni razlog zašto ne verujemo da je stvarno tako bilo. Ipak, BANK JOB je nekako uvereniji u svoju istinitost od KILLER ELITE.

KILLER ELITE nije naročito dobro prošao u bioskopima što je šteta. McKendry nedovoljno dobro vodi priču i likove ali KILLER ELITE u osnovi nije loš film i izdašan je kad je o akciji reč. Ipak, čini se da je ova vrsta filma prekomplikovana za publiku savremenog akcionog filma što je šteta. Čak bi se reklo da je proporcionalno ulaganju i BANK JOB napravio bolji posao.

Imajući u vidu Ranulphov opus, KILLER ELITE je imao potencijal da bude franšiza ali posle ovoakvog box officea to sigurno neće biti. Ne mogu da kažem da bismo ostali uskraćeni ali ovo definitivno jeste vrsta filma koja nam nedostaje i koju treba podržati.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment