Wednesday, December 7, 2011

HODEJEGERNE

Pogledao sam HODEJEGERNE Mortena Tylduma, norveški blokbaster koji je napravio odličan rezultat u celoj Severnoj Evropi, bariran na romanu Jo Nosboea, norveškog pisca krimića koga uskoro očekuje holivudska ekranizacija. Za razliku od ekranizacija Siega Larssona koje su bile poprilično grozne, i za koje je potpuno neverovatno da su uopšte uspele da plasiraju neku zvezdu a ispostavilo se da jesu u slucaju Noomi Rapace, Tyldum je snimio odličan film koji deluje začujuće zrelo ako imamo u vidu da norveška kinematografija nije nešto naročito kvalitetna, odnosno da kvalitet ideja ne prati stepen njihovog ekonomskog i tehnološkog razvoja. Svakako, i Norvežani su sa filmom NOKAS dali svoj doprinos razvoju skandinavskog krimića ali bez ikakve sumnje oni zaostaju ne samo za Šveđanima i Dancima već i za Islanđanima.

HODEJEGERNE je međutim izvanredan hičkokovski triler sa vrsnom tehničkom egzekucijom i dosta crnog humora koji sporadično podseti na Kim Ji Woonov I SAW THE DEVIL iako u suštini ova dva filma nemaju puno veze, HODEJEGERNE je evropska aproprijacija Hitcha a I SAW THE DEVIL je korejski osvetnički film iz četvrte ruke. No, Tyldum ima šta da ponudi i ljubiteljima tvrđeg sadržaja i ne stidi se prolije krv kada mora, pa u tom smislu ume i da iznenadi.

Nisam čitao ništa od Nosboa za sada, ali u ovom slučaju, HODEJEGERNE deluje kao suspense priča bez nekih naročitih viškova. Možda je reč o adaptaciji koja je bila slobodna prema romanu ali reklo bi se da ovaj scenario nema nikakvih viškova ili repova koji bi ostajali iz knjige. Tyldumov film je efikasan, nema suvišnih detalja, priča je sigurno vođena, vizura iz koje se sagledavaju događaji je jasna a u priči koja je ovako kompleksna i sadrži u sebi motive od preljube do korporativne špijunaže i akcionih obraćuna stvarno je bilo dosta prostora da se zaluta.

Francuzi su nekada bili majstori za ovu vrstu filmova i sada se Fred Cavaye smatra stručnjakom za ovakve filmove, međutim Tyldum u svom radu zapravo postiže sve ono što se Francuzima pripisuje i što se od njih očekuje u ovoj vrsti filma. Aksel Hennie na početku deluje kao nedovoljno harizmatičan glumac za glavnog junaka kakvog bi kod Hitcha recimo igrao Sean Connery ili James Stewart, ali vremenom se pokazuje kao glumac koji uspeva i da se nametne i da eksperimentiše sa dosta radikalnim fizičkim transformacijama.

Film star looks otud u ovom filmu ima Nikolaj Coster-Waldau koji je već duboko zagazio u holivudsku karijeru i zanimljivo je kako u HODEJEGERNEu zapravo fizički izgled likova u priličnoj meri motiviše događaje tako da je izbor glumaca uticao i na samo ubedljivost priče.

Tyldum provodi svog junaka kroz velike muke, otud je ako imamo u vidu hičkokovsku transgresiju koja sprečava junaka da se obrati organima reda, itekako okajana i happyend je zaslužen. U tehničkom smislu, HODEJEGERNE je izuzetno ozbiljan i svaki euro uložen u budžet se vidi na ekranu. Kad je reč o tehničkoj kompetenciji ne bi me čudilo da Tyldum posle ovog filma dobije neku holivudsku ponudu, mnogi reditelji su odlazili u Holivud i sa manjim rezultatima u Evropi.

Sudeći po ovom filmu, Tyldum je izabrao izrazito filmičan roman za ekranizaciju, videćemo za šta će se opredeliti holivudski producenti u predstojećem periodu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment