Saturday, December 17, 2011

CONTRE-ENQUETE

Postoji li išta zanimljivije za nekoga ko je diplomirao FDU od francuske ekranizacije američkog krimića?

Svakako da ne, a u slučaju filma CONTRE-ENQUETE Francka Mancusoa, reč je o ekranizaciji odličnog i retko ekranizovanog Lawrence Blocka. Block nije potpuni stranac na ekranima ali manji deo njegovog kanonskog opusa je dospeo na film iako se razne ekranizacije stalno najavljuju.

Mancuso je ekranizovao Blockovu kratku priču, i film efektivno traje nekih 77 minuta u kojima je ključna stvar svakako preokret kojim se priča razrešava i koji je dosta logičan, iako ruku na srce nije neočekivan. Mancuso se dokazao ranije kao scenarista uspešnih francuskih krimića i u rediteljskom smislu, CONTRE-ENQUETE je prilično old school, sa dosta rudimentarnom vizuelnom kulturom koja podseća na francuski krimić iz osamdesetih, na pragu TV filma.

Jean Dujardin inače poznat kao komičar, u ovom filmu nudi jednu vrlo solidnu dramsku ulogu policijskog inspektora koji sumnja da je osuđeni ubica i silovatelj njegove ćerkica zapravo nevin i da je počinilac neko drugi. Dujardin je konačno dobio zasluženo priznanje kao i sjajni reditelj Hazanavicius tek ove godine, ali je u nekoliko ranijih filmova kao što je izvanredni LE CONVOYEUR pokazao da je vrlo kvalitetan glumac van komedija.

CONTRE-ENQUETE je film u kome Dujardin vrlo rzo uspeva da razbije predrasudu o sebi kao komičaru i da nas uvede u lik.

Mancusov film nije uzbudljiv u vizuelnom smislu i svoje ključne pripovedačke adute čuva za kraj. Međutim, u samom toku razvoja radnje čak i kad tretira opšta mesta ima dobrodošlu dozu ozbiljnosti i ubeđenja. Otud je ovo pristojan krimić koji međutim nema šta da ponudi onima koje ne zanima barem neki od elemenata na nivou podele i autorske ekipe.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment