Saturday, August 23, 2014

NIGHT MOVES

Pogledao sam NIGHT MOVES Kelly Reichardt. Posle velikog kiksa dvojca Marling-batmanglij sa filmom THE EAST od kog sam očekivao da će otvoriti novo filmsko poglavlje na temu eko-terorizma, Kelly Reichardt uspeva da izvuče stvar svojim slowburnerom od grupi aktivista koji odlučuju da sruše branu.

Film nose Jesse Eisenberg kao svojevrsni eko-teroristički Raskoljnikov, zatim Dakota Fanning i Peter Sarsgaard kako njegovi saborci. Ipak, Eisenberg je stub filma i uspeva vrlo dobro da dočara grizodušje i prazninu teroriste koji je obavio zadatak i tek tada se uverio u njegov besmisao.

Kelly Reichardt uspeva da filmom dočara atmosferu treehuggerskih kolonija kao nukleusa nekog budućeg Weather Undergrounda a kroz svoj metodičan postupak i detaljno iznošenje slučaja stvara i solidan snowburn suspense.

U pojedinim situacijama je bilo prostora za efektinija rešenja i domišljatije gestove likova. Ipak, na duže staze je dobro što se Kelly Reichardt uzdržala kako bi očuvala utisak mučnog i gotovo banalnog života počinioca takvog dela.

NIGHT MOVES je solidan i ozbiljan, doduše ne preterano atraktivan film. Iako nema sumnje da je reč o delu savremene indie scene, u njemu ima ponešto od angažmana novoholivudskog filma sedamdesetih.

Kome ove reference nešto znače neka obrati pažnju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment