Monday, August 18, 2014

KRUHA IN IGER

Ovaj film sam gledao na slovenačkom nacionalnom festivalu pre tri godine bez prevoda i sada konačno uspeo sam da ga lociram i sa titlovima. I sa i bez prevoda KRUHA IN IGER Klemena Dvornika ostavio mi je utisak atipične regionalne komedije. Bez zapostavljanja čeških uzora ili Gorana Markovića recimo, ali i sa potpunim usvajanjem angloameričkih zanatskih rešenja, Dvornik je snimio dinamičan i duhovit film o porodici iz unutrašnkosti koja na prelazu iz sedamdesetih u osamdesete ima "čast" da učestvuje u popularnom kvizu državne televizije. Provincijalci u grču susreću se sa korozijom prestoničke televizije, i raznim konfuznim detaljima koji ih prate na putu do grada.

Dvornikov film je značajan iz više razloga. Iako sasvim sigurno ne pokazuje oduševljenje tadašnjim stanjem u poznom titoizmu, kritika sistema je suptilnija i data kroz junake. Zatim, ovo je jedan od retkih ex-jugoslovenskih filmova koji pokušava da se bavi istorijom televizije, i da je uopšte tretira kao temu vrednu pažnje, iako je ona odavno tema stranih filmova.

KRUHA IN IGER je na kraju završio kao bioskopski film i to baš zahvaljujući pozitivnim reakcijama na koje je naišao tokom festivala u Portorožu. Inače, izvorno je snimljen kao televizijski film slovenačkog Javnog servisa, ali je po onome što je Dvornik pružo na ekranu bilo jasno da je prevazišao televizijske ambicije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment