Thursday, January 23, 2020

VSI PROTI VSEM

AUTSAJDER Andreja Košaka je film koji je imao masu problema ali mu se ne može osporiti značaj za jednu generaciju na prostorima cele bivše Jugoslavije koja je dobila jedan nostalgični punk film. Košakov prvobitni uspeh ostao je nedostižan za njegove predstojeće radove, i vremenom je njegova karijera erodirala.

Na tom putu erozije desili su se filmovi u kojima on očajnički želi da se bavi “velikim temama” ali do njih stiže prekasno i tretira ih banalno.

VSI PROTI VSEM je politički tiler koji želi da nam prikaže kako su današnje okolnosti prepune korupcije, kako se kriminalci mešaju u demokratske procese, kako mediji imaju prljavu ulogu i sl.

To sve su odavno opšta mesta i u njima nema apsolutno ničega novog a Košak to prikazuje kao da je on otprilike prvi koji je to otkrio. I film zbog toga deluje naivno, maltene i detinjasto. Da je ovo istinita priča, možda bi sve to imalo smisla, ali ovako kao fikcija zaista deluje potpuno deplasirano u 2019. godini.

Sama realizacija filma je dosta površna, i vuče više na neki stariji televizijski film nego na bioskopsko ostvarenje. Otud, ovaj film ne vidim van kućnog ambijenta, u okolnostima gde urednik programa sebi može da dozvoli malo labaviji kriterijum izbora sadržaja.

Sve to je potpuna suprotnost u odnosu na AUTSAJDER koji je bio proto-blokbaster na teritoriji SFRJ.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment