Wednesday, January 22, 2020

MY WORLD IS UPSIDE DOWN

MY WORLD IS UPSIDE DOWN Petre Seliškar je dokumentarni film o Franetu Milčinskom Ježeku, slovenačkom pesniku, dramatičaru, satiričaru i zabavljaču koji je ostavio dubok trag u slovenačkoj kulturi, na filmu, televiziji, radiju i literaturi.

Petra Seliškar ima pristup izuzetno bogatoj arhivi Franetovih televizijskih radova koji su sjajni, kabaretski, izazovni, duhoviti i promišljeni dok drugu okosnicu filma čine nastupi savremenih muzičara pod dirigentskom palicom čuvenog Chrisa Eckmana, rodonačelnika Americane sa bendom Walkabouts i etikete Sub Pop, koji danas živi u Sloveniji, bavi se world musicom i između ostalog i projektima kao što je ovaj.

Franetova poezija je zahtevna i nije se svaki od muzičara podjednako sa njom snašao ali recimo sam Eckman je napravio odličnu, upečatljivu pesmu.

MY WORLD IS UPSIDE DOWN nema talking heads momente, i Franeta kao ličnost ilustruje kroz njegov rad i poneku ispovest, reč je o filmu spregnutom sa drugim umetničkim projektom a to je pravljenje nove muzike na njegove stihove, međutim reč je o ubedljivom oživljavanju jednog umetnika i njegovog rada kroz aktivnost novog kolektiva.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment