Friday, January 17, 2020

MR HALPERN AND MR JOHNSON

Alvin Rakoff je za HBO režirao televizijski film MR HALPERN AND MR JOHNSON. Ovo su bili sami počeci HBOa pa ovo nije kompleksan visokobiudžetni projekat već naprotiv televizijski film u formatu duo-drame. Po tekstu Lionela Goldsteina, Laurence Olivier i Jackie Gleason vode dijalog o svojoj prošlosti u kojoj je Olivier udovac a Gleason velika platonska ljubav njegove pokojne supruge.

Film je baziran na dijalogu, na pripovedanju i kao duo drama ova stvar zavisi od dvojice glumaca koji su par old school šprehera kojima ogromne dužine teksta ne padaju teško.

Alvin Rakoff ima bogato old school televizijsko iskustvo ali je isto tako radio i neke krajnje uobičajene repertoarske filmove. Otud je u ovoj postavci on pre svega bio saobraćajac. Očekivao sam neki zahvat kojim će iskoračiti izvan ograničenja koncepta ali ga nema.

Stoga ovo je, iz današnje vizure, jedan poprilično radikalan rad, sa dva glumca i dva lika u centru. Iako se može gledati kao recept za niskobudžetni film, nisam siguran da jeste jer na kraju krajeva ne prevazilazi svoja inherentna ograničenja.

No comments:

Post a Comment