Monday, January 27, 2020

LIAM: AS IT WAS

LIAM: AS IT WAS Gavina Fitzgeralda i Charlie Lighteninga je priča o solo karijeri Liama Gallaghera koja je počela kada je Noel napustio Oasis, a ostatak članova oformio Beady Eye i na kraju odustao od svega.

Liam Gallagher je imao zanimljivu sudbinu posle Oasisa. Naime, ako je Oasis bio britansko Bijelo dugme a Noel Gallagher njihov Bregović, čini se da je raspad benda koincidirao sa promenom paradigme u diskografskoj industriji, i kada je do njega došlo Noel je otišao da se dalje bavi autorskim radom i sam peva svoje pesme a Liam je nastavio putem stadionskih nastupa i pokušaja da na top listi dostigne vrh. I u tome je uspeo. Dakle, u poslovnom pogledu, Gallagheri su obrnuli odnos Bregovića i Bebeka, prvi se povukao u stvaralaštvo a drugi je nastavio sa biznisom.

Liam Gallagher je već kao pevač Oasisa počeo da pravi autorske komade ali Noel je u kreativnom pogledu bio glavni. Međutim, čini se da Beady Eye nije preživeo Noelovo odsustvo, a Liam solo ipak jeste, sa tom ogradom da je sa bratom dostigao status poslednjeg velikog rok pevača 20. veka a sam je ipak celebrity i pop zvezda čija se bitna kreacija desila davnih dana.

Pokrovitelj ovog filma je britanski Warner koji izdaje Liamove albume i mogli bismo ga otpisati kao puff piece. Međutim, LIam je dovoljno neurotičan, otvoren i sklon egzibicionizmu da film neumitno postaje nekakav istinski dokument o njemu.

Naravno, Liamova harizma, slično Roccovoj u istoimenom filmu, uzima autore pod svoje ali je zanimljivo da na kraju on više i snažnije dominira filmom od korporacije koja ga je naručila za svoje potrebe.

Dalja dekonstrukcija Liama Gallaghera uostalom i ne mora biti obaveza filmskih autora - on je sebe u više navrata rasturio na komade. I u ovoj priči o kambeku i putu do uspeha imamo sasvim dovoljno nervoze i nesigurnosti da ovo bude ubedljiva slika jednog čoveka kome nije lako dok se bavi poslom iz snova. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment