Sunday, January 12, 2020

HOSTAGES

HOSTAGES je televizijski film Davida Wheatleya koji su napravili Granada i HBO u koprodukciji. Slično FLIGHT 103 i ovo je istinita priča na temu terorizma. U ovom slučaju reč je o ljudima koje su pripadnici Hezbolaha otimali u Libanu i kompleksnim događajima koji su dovodili do njihovog oslobađanja, sa sve raznim politikama vlade SAD koje su stvari činile još složenijima jer je raspon od nekoliko godina pokrivao trgovine u rasponu od Iran-Cootra afere i Olivera Northa do irskog predsedavanja u EU i loboranja za bolje odnose sa Iranom.

Neki od talaca su proverli preko pet godina u zatočeništvu i svet se bitno izmenio za to vreme, Irak je postao neprijatelj a Iran i Sirija prijatelj Zapada, Homeini je umro, Rafsandžani je stekao moć, i jeziva sudbina ovih ljudi je trpela zbog svih tih transformacija.

Ovaj film nije onako hladan i sistematičan kao Woodheadov rad, složen je iz dva sloja, pokušaja familije da animira vlasti svojih zapadnih država i života u zatočeništvu.

Zahvaljujući sjajnoj glumačkoj ekipi koju činr oskarovci poput Colina Firtha i Kathy Bates, pouzdani epiyodisti poput Harry Dean Stantona i Jay O. Sandersa, ovakav koncept ostaje održiv.

Wheatley je ubedljivo rekonstruisao bejrutske ambijente iako nije veliki stilista u pogledu inscenacije ali sve u svemu, ovo je konzistentan i jasan rad.

No comments:

Post a Comment