Saturday, January 11, 2020

ХОЛОП

ХОЛОП Klima Šipenka je izuzetno zanimljiva ruska komedija koja po svom high conceptu može bez problema da računa na holivudski rimejk. Miloš Biković igra glavnu ulogu, i to naslovnu, i uprkos tome što je film tako postavljen da leading man nije dominantan u odnosu na radnju, pa i na screen time jer je sam lik u mnogim situacijama pasivan, nema nikakve sumnje da to je jeste glavni i noseći lik.

Vrlo su retki naši glumci koji su uspeli da postignu ovu vrstu uspeha u drugim kinematografijama i dođu do glavne uloge u box office hitu koji umnogome zavisi od glumaca. On je i dalje nahsinhronizovan od strane glumca kome je to maternji jezik ali u Rusiji je to rutinska praksa, i nema nikakve sumnje da Miloš Biković jeste filmska zvezda u Rusiji.

Film ima odličnu premisu. Mladi razmaženi tajkunski sin biva poslat u tough love kamp koji vodi genijalni i ekscentrični psiholog - po uzoru na TRUMAN SHOW, ubačen je u svet koji izgleda kao surova kulačka Rusija 1860. godine.

Premisa je zanimljivo realizovana, uz finu dozu ironije sprovodi taj fish put of water koncept sa obiljem zdravo postavljenih pop kulturnih referenci.

Reditelj Klim Šipenko je prethodno radio ambiciozne filmove i ovu komediju on unosi rediteljski rukopis koji se ne svodi samo na geg već i estetizuje stvari, čineći ih dinamičnim. Šipenka zanimaju bravura sekvence u pogledu rada kamerom i pravi ih nekoliko, i na svu sreću - a što je i najvažnije  uspeva da izgradi pravu dozu komike.

Film je dobro prihvaćen kod naše publike, iako je reč o ruskoj komediji, formi koga kod nas nije toliko zaživela. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment