Sunday, January 5, 2020

HOW THE BEATLES ROCKED THE KREMLIN

HOW THE BEATLES ROCKED THE KREMLIN Leslie Woodheada predstavlja njegov one man show, iako je reč o konvencionalnom televizijskom dokumentarcu, u osnovi je ovaj film postavljen kao Woodheadova ispovest, on je narator i to u Ich-formi, kao neko ko je krenuo iz bavljenja rokentolom a završio bavljenjem Gvozdenom zavesom. Neke od prvih snimaka iz Caverna napravio je baš Woodhead a potom će raditi za televiziju Granada i specijalizovati se za hladnoratovske teme i život u zemljama Varšavskog pakta.

Okolnosti masovne i upečatljive bitlmanije su prepoznatljive o SSSRu i gledao sam nekoliko dokumentaraca na ovu temu, ali čak ni FREE TO ROCK koji je finansirala američka vlada, ne insistira toliko na tome da su vlasti i lojalni narod progoni fanove Beatlesa kao što to radi Woodhead. I uopše, sklon je raznoraznim pojednostavljenjima zbog kojih FREE TO ROCK iako ima sličnu minutažu izgleda kao mala škola filma u odnosu na ovo.

Woodhead stoga umnogome gubi konce u pokušaju da prikazže istorijski kontekst, momenat kada kreće anderski a potom i državni rokenrol itd.

Pa ipak, Beatlesi i život iza Gvozdene zavese su dovoljno zanimljivi da se i ovo Woodheadovo ostvarenje može gledati sa radoznalošću. Šteta što Woodhead na toliko mesta šlajfuje. 

Početkom devedesetih Woodhead je snimio dokumentarac o Deanu Reedu, svakako bih voleo da vidim šta je snimio. I ta činjenica mi je najbolji dokaz da je u ovom filmu svakako pokazao manje nego što zna.

U svakom slučaju, već ovaj dokumentarac iz 2009. pokazuje da je Woodheadov rigidni, binarni, hladnoratovski rezon poprilično zastareo u tom trenutku.

No comments:

Post a Comment