Tuesday, December 31, 2019

BY DAWN'S EARLY LIGHT

BY DAWN'S EARLY LIGHT Jacka Sholdera iz 1990. godine je zanimljiv hladnoratovski triler o apokaliptičnom kretanju prema nuklearnoj razmeni između SAD i SSSRa. Ovo je još jedna zanimljiva HBO produkcija, s tim što je ovog puta reč o televizijskom filmu koji se ipak fokusira na eskapistički ugođaj, ovo nije dokudrama ali je istovremeno dosta ubedljiv u prikazivanju nekih vojnih protokola i ambijenata, uprkos tome što se postepeno kako film odmiče realističnost povlači pred potrebama zapleta.

Sholderova režija je vrlo vešta i u pogledu tehničkog znanja nema mnogo sumnje da BY DAWN'S EARLY LIGHT nosi film look i ostavlja utisak bioskopske ambicije. Ono što Sholder radi na solidnom ali ne i preterano velikom budžetu je izuzetno dobro i veliki je gubitak što je on relativno brzo potrošen i izgustiran u holivudskoj produkciji i gurnut u relativno opskurne DTV vode.

BY DAWN'S EARLY LIGHT nije remek-delo kao HIDDEN ali jeste efikasno napravljen i vrhunski profesionalno urađen film.

Snimljen je po scenariju Brucea Gilberta koji je adaptirao roman Williama Prochnaua, i okosnica priča je odnos pilota i njegove partnerke i ljubavnice koji uprkos tome što su takvi odnosi zabranjeni pilotiraju avionom B-52 spremnim da izvrši nuklearni udar. Kada SSSR doživi napad na Donjeck nuklearnom raketom ispaljenom iz Turske, i kada automatski reaguje napadom na SAD, ova posada je poslata da isporuči svoj nuklearni tovar. Paralelno pratimo američkog predsednika koji shvata da je reč o zabuni, da je predsednik SSSR svestan da je automatski aktivirana odmazda porešno pokrenuta, i naravno neke jastrebove iz administracije koji imaju svoju agendu.

Scenario je zapravo najslabiji deo filma, ne samo zato što svojom dinamikom i pojedinim zamislima odlazi u pravcu stripovske akcije kad joj vreme nije, već pre svega zbog toga što je Sholder napravio jako ubedljiv i uzbudljiv imaginarij SAD koje se ruše i ljudi čiji je zadatak da naprave apokalipsu ako dotle dođe. Glumci su redom odlični i zato je šteta što njihove i rediteljeve napore nekako izdaje zaplet.

No, BY DAWN'S EARLY LIGHT iako je izašao u vreme pada Berlinskog zida i danas stoji kao zanimljiv i vizuelno uzbudljiv reklik ere Hladnog rata.

Powers Boothe koji igra glavnu ulogu pilota, godinu pre toga je u vreme detanta igrao Žukova u Ozerovljevom filmu STALJINGRAD. James Earl Jones je odličan kao "razumni oficir" nasuprot Ripu Tornu koji je "jastreb" ali ima slabiji materijal da igra. Martin LAndau se solidno snalazi u roli visokomoralnog predsednika "umerenjaka".

No comments:

Post a Comment