Wednesday, December 15, 2010

WHATEVER WORKS

Pogledao sam Woody Allenov WHATEVER WORKS a opravdanje za to suludo preduzeće bio je Larry David koji u ovom filmu igra glavnu ulogu. Allenov pozni opus mi je, moram priznati, poprilično nepodnošljiv, a on je uostalom i sam ušao u jdnu vrstu fasbinderovsk hiperprodukcije u kojoj je ključ to da svaki film ima samo par ideja, glumačkih i rešenja i deonica koje zapravo funkcionišu, a to kod Allena u njegovoj kanonskoj fazi nije bio slučaj.

U WHATEVER WORKS na određeni način Larry David postaje Allenov alter-ego, kao i mnogi glumci pre njega, ali u određenom smislu David hijackuje Allena jer njegov prepoznatljivi tekst prezentira u svom prepoznatljivom glumačkom maniru a izvođački aspekt ipak na kraju ima veći značaj.

Kao drugi draw tu je i Evan Rachael Wood s tim što za razliku od Larry Davida koji je radio sa Woodyjem i ranije, ona deluje kao klinka koja je tu zalutala čisto da bise zapljunula kod Woodyja i ne uspeva da stvori upečatljiv woodyjevski ženski lik između ostalog i zato što je on najmanje ubedljiv u osmišljavanju savremenih likova u odnosu na koje pokušava da suprotstavi svoje matorce. Evan Rachael Wood stoga igra karikaturu sa kojom čini šta može ali reklo bi se da njen talenat ovde nije u dovoljnoj meri iskorišćen.

Srećom, Larry David u glavnoj ulozi barem vuče celu priču u pravcu sitkoma, što nažalost baš i nije filmski kvalitet no barem film nije dosadan i pretenciozan u glumačkom postupku kao deo Woodyjevog recentnog outputa.

Vrlo je verovatno da oni koji razumeju Woodyjevu magiju u savremenoj fazi mou imati drugačiji doživljaj ovog filma, ali što se mene tiče, uz sve ono što mi smeta, delom principijelno na nivou faze, delom na nivou ovog samog naslova, WHATEVER WORKS ima određeni potencijal za crossover.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment