Sunday, August 8, 2010

BATMAN: UNDER THE RED HOOD

Pogledao sam BATMAN: UNDER THE RED HOOD Brandona Viettija, Warner/DC animaciju pravljenu za DTV po stripu Judda Winicka u kome se raspliće jedan od vrlo bitnih storylineova u Betmenovoj mitologiji a to su život i smrt Jasona Todda.

Animacija počinje u Sarajevu na poprištu finala epizode u kojoj je glasanjem čitalaca odlučeno da Jason Todd strada. Poznato je da je njegova smrt bila bitan motivator i u Millerovom nekanonskom stripu, međutim kod Winicka, iako je Batman nasilniji nego inače, ipak on uspeva da se uzdrži od ubijanja Jokera, štaviše iza svog tog nasilja emituje izvesnu smirujuću energiju - na kraju čak ne želi ni da iskoristi sukob Red Hooda i Black Maska da se Gotham malo raščisti.

Dok je za minorne strip-heroje film pravo mesto da se iskažu, za velike heroje čini se da animacija ima više potencijala. U konkretnom slučaju UNDER THE RED HOOD, ova forma omogućila je da se snimi film za čije je puno razumevanje ipak potrebno nekakvo predznanje a priča se slobodno razvija i u nekim pravcima koji se mogu istraživati kada ne postoji potreba za pričanjem origin storyja.

Što se animacije tiče, meni JLA film THE NEW FRONTIER deluje kao bolje animiran, i RED HOOD mi je po tome bliži PUBLIC ENEMIESu s tim što mislim da su borbe energičnije i življe postavljene. U pojedinim sekvencama Batman zaliči na Spider-Mana po količini korišćenja raznih sajli sa kojima leti između zfrada ali priroda akcije je takva da ovaj film definitivno nije za decu jer je dosta brutalan, ne u onom smislu kako bi gorehoundi voleli već na nivou suštine sukoba.

Odnos između Bruce Waynea i Jason Todda uvek ima izvesnu homoerotsku dimenziju i ona postoji i u ovom filmu premda nije osvešćena. Ipak Bruceov odnos prema ovom dečaku svakako da ima neprikrivene konotacije.

UNDER THE RED HOOD je održavanje visokog nivoa DC animacija što je važno pred aktiviranje kultnih strip naslova iduće godine - pre svih Morrisonovog Supermana u animiranoj formi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment