Thursday, August 19, 2010

ALTING BLIVER GODT IGEN

Pogledao sam ALTING BLIVER GODT IGEN Christoffera Boea. Reč je o danskom pseudo-trileru baziranom na preokretu koji je vidljiv iz velike daljine koji se kao i većina filmova tog tipa iscrpljuje baveći se zavaravanjem gledaoca dok ne dođe do svoje poente koja se razreši u pet minuta. Takvi filmovi na kraju obično postaju sušta suprotnost onoga što im je bila ideja. Polazeći od pretpostavke da će biti inovativni i subvertirati neku već okoštalu formu oni se na kraju pretvaraju u krajnje suvišnu rekreaciju te forme koju tobože žele da prevaziđu.

U konkretnom slučaju ALTING BLIVER GODT IGEN Boe pokušava da preokretom osveži politički triler i to starog kova sa političkom intrigom i državom koja progoni pisca-istraživača. na kraju, kroz udar na tu formu, Boe snima politički gotovo neobičan film jer na kraju ispada da je sistem u redu, i otvoren, a da je junak psihički oboleo, što je legitimna poruka, ali svakako vrlo retko slana u poslednje vreme, čak i u Danskoj ako imamo u vidu i njihove recentne afere iz Abu Graib žanra (a toga se dotiče i ovaj film).

ALTING BLIVER GODT IGEN je zbog takve strukture i rezultata film koji se nikome ne obraća, niti ikoga može naročito da zainteresuje a vrhunska tehnička egzekucija nažalost nije ispraćena uzbudljivim zamislima autora.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment