Saturday, August 29, 2009

BREAKING POINT

Pogledao sam canucksploitation film BREAKING POINT Boba Clarka iz 1976. godine. Ako izuzmemo Cronenberga koji je sa samo par naslova bio prisutan u canucksploitationu, i zaista bi bilo blasfemično ovog genija smeštati u taj okvir, Bob Clark je verovatno najveći reditelj ove škole exploitation filma.

BREAKING POINT je Clarkov upliv u klasičan 70s vigilante film. Clark je u principu izgradio ime radeći slashere i teen komedije ali je imao i vrlo uspešne izlete u druge žanrove, recimo MURDER BY DECREE o Sherlock Holmesu. Ipak, ne može se reći da je poznat po svojim akcionim trilerima što je možda i dobro jer se BREAKING POINT upravo izdvaja po tome što u rediteljskom postupku Clark iskazuje svoj horor senzibilitet.

BREAKING POINT donosi dosta akcije, ali ta akcija je koncipirna sa dosta brutalnosti i horor suspensea, većina akcionih situacija ima prilično kreativan akcioni uvod, sa sporadično vrlo spooky horor atmosferom, i to je Clarkov pečat koji čini da se ovaj film izdvoji.

Naročito značajan je Clarkov doprinos zbog toga što je u glavnoj ulozi Bo Svenson, jedan od svakako nižerazrednih akcionih heroja ove decenije, i ovaj naslov spada među Svensonove blistavije trenutke pošto on kao B-faca nije ni imao previše prilike da radi s vrhunskim rediteljima. Isto tako, Clarkov film bi sigurno bio zapaženiji da ga je snimio sa nekim akcionim herojem iz A-lige.

Slaba zvezda i prežvakani materijal, dakle, nisu umanjili Clarkovu kreativnost i BREAKING POINT spada među izgubljene dragulje 70s exploitationa, ako ne po ukupnom dometu, a ono barem po Clarkovoj sposbnosti da prevaziđe ograničenja produkcije.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment