Monday, December 8, 2008

D'AUTRES MONDES

Pogledao sam, zahvaljujući Žikinom požrtvovanju D'AUTRES MONDES Jana Kounena.

Ovaj dokumentarni film bi se mogao podvesti po žanr ego-trip dokumentaraca, slično Kustinom MARADONA BY KUSTURICA. Ne samo da se u njemu reditelj bavi svojim iskustvom, već pokušava da određeni fenomen prikaže kroz primere iz svojih filmova.

Iako je kod Kuste taj ego-trip intenzivniji i Kounen priču o šamanizmu ilustruje svojim insertima. DOBERMANN mu služi kao primer pogrešne, banalne upotrebe droge a animacije iz BLUEBERRYja mu služe kako bi objasnio stanja u koja su ga dovodili šamani.

U tom smislu, D'AUTRES MONDES je companion piece u odnosu na BLUEBERRY pošto objašnjava Kounenovo stanje kada je snimao ovaj film. U tom smislu, Kounen ima i više prava da se koristi svojim insertima od Kuste koji prilično nategnuto pravi paralelu između svojih likova i Maradone.

U svakom slučaju, gledajući film shvatamo da Kounen vrlo lepo zabavljao na svom izletu u šamanizam, ali ni nas nije ostavio kao puke posmatrače. Dokumenti o njegovim iskustvima ispraćeni su vrlo zanimljivim polemikama sa naučnicima koji šamanizmu prilaze sa psihijatrijske, sociološke ili farmakološke strane.

Sigurno je da D'AUTRES MONDES nije kompletan uvid u šamanizam, ali jeste prilično zaokruženo štivo za one koji se tak upoznaju sa temom i zato ga iskreno preporučujem. S druge strane, kao što je poznato, da je ljubav prema Kounenu greh, ja bih goreo paklu te uzmite moju preporuku sa rezervom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment