Wednesday, December 31, 2008

THE NUDE BOMB

Pogledao sam THE NUDE BOMB britanskog veterana Clive Donnera, i mogu reći da je to jedan od najboljih Bond-spoofova ikada snimljenih. Reč je o dugometražnom filmu baziranom na seriji GET SMART u kome agenta Maxwella Smarta igra Don Adams glumac iz serije.

THE NUDE BOMB je izuzetno duhovit spoof koji se delom oslanja na mušičavu melbrooksovsku komedju (uostalom Brooks i Buck Henry su i kreirali seriju) a delom na izuzetno dinamičan i kreativan slapstick sasvim dostojan starih majstora.

Ova stilizacija toliko dobro funkcioniše da je zaista bila prava hrabrost izmestiti Smarta iz ovog retro konteksta i baš zato Peter Segal i zaslužuje sve pohvale za to što je u priličnoj meri uspeo da naše dobar ključ stilizacije za novog Smarta i da ne potpadne pod uticaj retro tematizacije na tragu AUSTIN POWERSa.

Kao što je ključ stilizacije jako bitan za akcionu komediju, jako je bitan i za špijunske akcione trilere poput Bonda. Otud je jasno koliko tek ključ stilizacije mora da bude važan onima koji pokušavaju da iz žanra komedije polemišu sa akcionim trilerima bondovskog tipa u kojima neumitno moraju da se dotaknu i akcije. U GET SMARTu, Peter Segal čak uspeva da snimi neke akcione scene koje su čak možda i previše ozbiljne imajući u vidu ostatak stilizacije i humora. U THE NUDE BOMB, akcija je data kao slapstick koji povremeno postavlja isskušenja pred kaskadere ali u suštini i dalje ostaje slapstick.

Isto tako, u Segalovom SMARTu, ceo svet je manje-više normalan i racionalan u ključu konvencionalne akcione komedije, jedino je Smart potpuno otkačen, dok je u NUDE BOMB ceo univerzum karikiran s tim što je Smart u svemu tome još i samouveren i nekompetentan.

U svakom slučaju, ljubitelji retro-bondastih stvari treba da vide THE NUDE BOMB kao odličnu old-fashioned zabavu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment