Tuesday, December 9, 2008

THE LOVE GURU

Pogledao sam THE LOVE GURU Marca Schnabela.

Ovaj film je bio planiran kao veliki comeback Mike Myersa, i pokušaj da se sa originalnim materijalom vrati na visine svojih uspešnih franšiza SHREK i AUSTIN POWERS. U tom pokušaju sa ovim filmom nije uspeo, i LOVE GURU ne samo da nije franchise starter nego nije ni bio ni hit, štaviše nije ni vratio uložene pare.

Neuspeh je sasvim opravdan. LOVE GURU svakako nije dobar film, međutim, nije ni toliki promašaj kao što se čini. Štaviše, LOVE GURU je gross out gromada. Myers u njemu uspeva da podigne gross out na nivo autorskog koncepta. Evidentno je da se Myers u ovom filmu sa puno uživanja posvećuje grossoutu koji povremeno dostiže ekstremne razmere i apsolutno prevazilazi rutinsku upotrebu grossouta radi eksploatacije. Za LOVE GURU se može reći sve sem da je reč o rutinskom proizvodu.

Koliko god bizarno zvučalo, u ovom Myers istinski pokušava da istražuje teritoriju grossouta i iako LOVE GURU nije naročito dobar film, sporadično je toliko smešan da zaista potvrđuje Myersa kao jednog od najinteresantnijeg komičara na mejnstrim sceni.

Ne samo da sa ovim filmom potvrđuje svoj status "second best Peter Sellersa" nego zaista čini da sa iščekivanjem pratimo šta će raditi na sledećim projektima. Svi veliki komičari,uključujući i samog Sellersa su snimali filmove koji su povremeno zgražavalči kritiku ali u tim filmovima su probali neke nove stvari koje su kasnije ugradili u klasike. LOVE GURU je takav film.

Inače, ako se ima u vidu potpuni trijumf Boyleovog SLUMDOG MILLIONAIREa i potpuni debakl LOVE GURUa, čini se da je Indija ove godine u raznim domenima obeležila Holivud.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment