Thursday, December 18, 2008

CAPRICORN ONE

Zahvaljujući Gingeru, podsetio sam se jednog od graddaddyja conspiracy filma CAPRICORN ONE Peter Hyamsa.

Gledajući njegove naslove iz sedamdesetih, počinjem da shvatam te očetne uspehe koji su doveli Hyamsa do pozicije u Holivudu koja me je kasnije mahom nervirala. Nije Hyams oduvek bio mediokritet. Pored BUSTINGa, dobar primer toga je upravo CAPRICORN ONE.

Hyams je pisao scenario za ovaj film u kome meša rollercoaster poteru sa paranoia trilerom u kome se iskazuje skepsa prema establišmentu, nasleđena iz naslova kao što su PARALLAX VIEW. Naravno, CAPRICORN ONE nije toliko pretenciozan kao Pakula ali kao što se ovaj na mala vrata bavi ubistvima Kenneddyjevih, i Hyams ekranizuje jednu od najčuvenijih teorija zavere a to je teorija da ljudi nkad nisu sleteli na Mesec nego da je sve inscenirano u TV studiju.

U ovom slučaju, on govori o futurističkoj misiji na Mars. U samom zapletu Hyams uspeva da postavi jednu briljantno crnohumornu postavku, a to je kako jedna poluplemenita prevara može da postane fatalna i kako lako pozitivni junaci, čak i heroji mogu postati ubice.

Iako je reč o filmu koji u početku ima vrlo komplikovan zaplet, Hyams uspeva da drći relativnu relaksiranost u glumačkoj igri kroz ceo film i da je podrži duhovitim dijalozima.

Šteta je samo što film biva ispušten u razrešenju gde postaje previše neuverljiv, pa gotovo i banalan u svom avanturističkom štihu. Međutim, i kada nastupi taj raspad, ono što su aduti su dobro postavljeni likovi i neke maestralno inscenirane akcione scene.

Naročito je sugestivna upotreba helikoptera MD-500 koji su u istoriji filma poznati kao simbol demonskih futurističkih letilica. Iako ovaj helikopter ne spada u sam vrhunac ponude na tržištu u samom realnom svetu helikoptera, i nije vrhunska borbena mašina, zbog svog futurističkog, gigerovskog dizajna je masovno korišćen na filmu i to mahom kao mašina koju koriste negativci.

Recimo, u filmu FIRE BIRDS terorista vozi MD-500 protiv Cobri i Apachea i svi imaju silne muke da ga pobede iako bi ga u stvarnosti oduvali sa neba. Ovaj dizajn star 40 godina još uvek uzbuđuje filmmejkere.

A Hyams je među prvima fetišizovao ovaj helikopter, i u jednoj sceni maltene uspeva da ostvari utisak kao da dve mašine ovog tipa komuniciraju među sobom i ta scena jeste jedan od vrhunskih primera filmmejkinga u kome autor uspeva da mašini da utisak duše.

CAPRICORN ONE je izuzzetno zanimljiv, vrhunski realizovan film koji uprkos svojim brojnim pre svega dramaturškim nedostacima stoji i dan-danas. Upravo su ti nedostaci ono što autorima naja+vljenog rimejka daju za pravo da pokušaju i da ga usavrše u drugom pokušaju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment