Sunday, December 21, 2008

THE SILENCERS / MURDERERS ROW

Posle dugogodišnje potrage, konačno sam uspeo da lociram filmove o Matt Helmu. Serija filmova o Matt Helmu je Columbijin pokušaj da istovremeno parodira i reinterpretira Bobnda kraje šezdesetih. Nastala su četiri filma sa Dean Martinom u glavnoj ulozi a piotom i TV serija sa Anthony Franciosom.

U ovom periodu bilo je još nekoliko pokušaja da se bondolika koncepcija odvuče u nekom drugom pravcu. U Americi su bili Matt Helm i ultrapsihodelični filmovi o Flintu sa James Coburnom, u Britaniji harry Palmer sa Michael Caineom i sl. Bond je bio fenomen koji je zaista inspirisao ne samo druge studije nego i sam United Artist da ga replicira.

Matt Helm je baziran na romanima Donalda Hamiltona i ukratko bi se mogao opisati kao rat packovski susret s Bondom, pun humora, ili pokušaja humora, poigravanja sa Helmovim alkoholizmom, pošto ga igra Dean Martin, pevanja ili slušanja Dinovih pesama i sporadično vrlo zanimljive akcije.

Iako je AUSTIN POWERS nominalno parodija na Bonda, u suštini Matt Helm je mnogo veći uzor, pošto je zbog Dina ceo hedonistički život ovog superagenta doveden do paroksizma.

Ono što je meni bilo takođe zanimljivo jeste to da su partnerke Matta Helma, iako nude znatno vulgarniju seksualnost od Bondovih, u suštini mnogo upečatljivije. Stella Stevens u THE SILENCERS je uspela da napravi sjajan i upečatljiv karakter i da Dinu ukrade show, dok je Ann-Margret u MURDERERS ROW takođe vrlo solidna.

Za sada sam pogledao prva dva filma THE SILENCERS i MURDERERS ROW iz 1966. Prvi je režirao Phila karlson, kasnije jedan od godfathera exploitation filma, a drugi je radio Henry Levin, jedan od iskusnijih holivudskih rutinera koji je radio sve i svašta u svojoj karijeri.

U THE SILENCERS bih istakao Stellu Stevens koja je napravila sjajnu komičnu ulogu, kao i neka rešenja u postavci doomsday plota koja su kasnije citirana u Bondu, pa čak i neka scenografska rešenja koja su kasnije preslikana u igri FROM RUSSIA WITH LOVE, iako nisu nikada viđena u Bond filmovima. I uopšte reklo bi se da je Helm dosta uticao na Bonda kasnije, iako nijedan od Helm filmova suštinski ne dostiže Bonda.

MURDERES ROW je intresantniji u akcionom smislu i ima internacionalne lokacije za razliku od SILENCERSa koji je smešten u Americi. U domenu potpunog austinpowersovskog kempa jesu scene kada Dino otkriva instituciju diskoteke.

U MURDERERS ROW negativca igra karl malden, kao i godinu dana kasnije u BILLION DOLLAR BRAIN o kome sam već pisao. Iako filmovi o Helmu zaista bude nostalgiju za dekadentnim Technicolorom, poređenje između ovih filmova i onoga što Ken Russell radi u filmu o Harry Plameru, koliko je zaista Stari Holivud bio na izdisaju i van svih tokova u odnosu na potencijale filmsog izraza u tom trenutku.

Naravno, danas, kada je to sve retro, sve deluje nekako drago, ali ovakva poređenja žanrovski bliskih filmova odlično pokazuju okolnosti u kojima je Novi Holivud postao nužnost.

Oba filma o Matt Helmu koja sam do sad pogledao, dobijaju

* * 1/2

No comments:

Post a Comment