Friday, December 19, 2008

TRANSPORTER 3

Pogledao sam TRANSPORTER 3 Olivier Megatona, courtesy of Ginger.

Dovoljno me poznajete da znate kako je reći da mi je RANSPORTER 3 jedan od najočekivanijih filmova godine understatement. Puno sam očekivao od novog TRANSPORTERa i mogu reći da sam deo toga i dobio.

Za Olivier Megatona sam znao da je najslabiji u Bessonovoj rediteljskoj ekipi. Njegov film sa jean Marc Barrom i Asiom Argento SIRENE ROUGE je bio prilično slab, a s duge strane, koliko god da mi je HITMAN bio drag, a na njemu je Megaton asistirao Gensu, to je bila jedna od slabije realizovanih Bessonovih produkcija.

Iako je meni prvi TRANSPORTER bi cool, iako ništanaročito, drugi je zaista dao naročit kvalitet seriji. Louis letterier ga ja zaista maestralno napravio i tek sa drugim delom je serija dobila identitet a Louis je i završio u Holivudu snimajući HULKa i započinjući mainstream karijeru. TRANSPORTER2 je isto tako bio u Stathamov uvod u ozbiljan action stardom koji je potom zacementiran CRANKom.

Treći TRANSPORTER je slabiji od drugog, ali što se mene tiče, bolji od prvog dela. Ipak, ove sezone, nije uspeo da bude najbolji Besson-related akcijaš, tu titulu ipak zadržava maestralni Morelov TAKEN. Očiglwedno je kako TRANSPORTER 3 nailazi na razne prepreke koje mu onemogućuju da se istakne.

Ipak, rekao bih da je TRANSPORTER 3 sasvim solidan film. Megaton, kao najslabiji reditelj u serijalu čini da se vide mnogi šavovi u rediteljskom postupku. Recimo, dopušta da ima dve vrlo slične fistfight scene, u jednoj poteri je vrlo očigledno da su slike ubrzane (kako se inače i rade automobilske potere, s tim što se kod majstora to ubrzavanje ne provaljuje), ima najslabije međuljudske odnose u priči, no isto tako u finišu filma isporučuje izvanredna dva set-piecea, sa padom Stathama u reku kojom prilikom ne sme da se odvoji od automobila koji tone, i napad Stathama kolima na voz koji je ludicrous u najboljoj tradiciji drugog dela i moćno urađen.

Inače, TRANSPORTER 3 se dosta oslanja na WEDLOCK koncept narukvice koja onemogućuje junake da se udaljavaju od kola i jedni od drugih, čime se približava koncepciji CRANKa. Postoji čak jedna scena kada Statham pokušava da sustigne auto koji su preoteli koja je vrlo solidna i kao da je preuzeta iz CRANKa.

Ono što je takođe vrlo zanimlivo to je da Megaton još i više od Paul WS Andersona koristi Stathamovu moćnu figuru i u TRANSPORTERu 3 ima još više scena u kojima je Statham u old school maniru go do pojasa. I zaista Statham je verovatno posldnji akcioni heroj koji ima impresivnu fizičku pojavu, naravno ne u maniru Slya i Arnieja, ali definitivno u nekom novomilenijumskom obliku toga. Slično, Arnieju, Statham se trudi da u domenu akcijaša radi što zanimljivije high concpt naslove, kao što je u najboljim danima radio i Arnie, s tim što sama indusrija više nije onako vitalna kao što je bila u njegovo vreme, i lako se sklizne u DTV.

Kao što postoje deonice koje vuku na CRANK tako i napad kolima na voz ima eho Timurovog WANTEDa s tim što je WANTED naravno skuplji i ambiciozniji u toj deonici.

No, TRANSPORTER 3 jeste ono što je nedostajalo fanovima akcionog filma ove sezone, jedan solidan fiks prljave akcije sa harizmatičnom zvezdom. Nadam se da će ukupni zbir omogućiti da se ova serija nastavi.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment