Wednesday, December 24, 2008

LOS CRONOCRIMENES

Pogledao sam Nachov LOS CRONOCRIMENES.

Moram priznati da je ovo jedan od retkih žanrovskih hype naslova ove sezone koji je uspeo da doraste do svog hypea i da ga zaista opravda. Iako se ne može reći da je reč o punokrvnom klasiku kako ga predstavlaju, reč je o vrlo inteligentnoj žanrovskoj egzibiciji koja čini da se Nacho nametne kao zanimljiv reditelj za budućnost. Kao i većina španskih žanrovskih filmova, iako je snimljen na malom budžetu LOS CRONOCRIMENES ima jako preciznu i dobru egzekuciju.

Nacho je napisao odličan scenario, vrlo inteligentan i približio sve Sgetom Gralu niskobudžetnog a efektnog trilera, slično Ericu Redu nešto ranije ove sezone. Za razliku od Redovog filma koji uspeva da zahvaljujući zvezdi u glavnoj ulozi ima junaka koji biolje komunicira sa publikom, Nacho kreira junaka koji je dosta ubedljiv everyman sa svim svojim manama i vrlinama. Isto tako, iako scenario pledira da nudi dosta iznenađenja, mnoga od njih sam anticipirao, ali ne zato što su banalna već više iz varijante "bilo bi dobro kada bi se sada desilo to" i tako je i bilo. Mislim da je to kompliment za film kada na taj način zabavi gledaoca. Ako imamo u vidu da je ovo tip filma u kome gledalac zbog same teme putovanja kroz vreme očekuje preokrete, jako je važno da film uspeva da funkcioniše i pred vrlo koncentrisanim gledaocem.

Na rediteljskom planu, nacho gradi sjajnu atmosferu. Izražava se vrlo ekonomično. LOS CRNONOCRIMENES nema minimalistički izraz ali ima vrlo ekonomično kadriranje u kamernim okolnostima. Jedini ambiciozniji shot Nacho ubacuje na samom kraju. Ako imamo u vidu "vreme koje uništava sve2 iz IREVERSIBLE Gaspar Noea, ovaj ambiciozni kraj Nachovog filma deluje kao polemika sa Gasparom.

Ono što u svojoj vremenski oneobičenoj košmarnoj viziji Nacho nema to su izgrađeni odnosi među likovima kao kod Gaspara i zato njegov film nema emotivnu težinu pravog remek-dela već ostaje samo vrhunska žanrovska igra, što samo po sebi nije loše. Ako imamo u vidu da u nekim deonicama nacho polemiše i sa Hitchcockom, moglo bi se reći da su njegovi citati osvešćeni, pa me ne bi čudilo da ni ovo poređenje sa Gasparom nije učitavanje. Sasvim je moguće da je film savršen ovakav kakav jeste jer zaista jako dobro funkcioniše, međutim Nacho ne uspeva da prikrije kako iza vešto koncipirane mehanike, ne ostaje puno softvera.

Mađutim, meni to nije smetalo da se u okvirima onoga što jeste lepo zabavim gledajući Nacha. No, to ga onemogućuje da dobije najvišu ocenu. Što se mene tiče iako je reč o vrlo interesantno koncipiranom filmu koji je u svojim okvirima maksimalno iskoristio potencijal i zaslužuje * * * 1/2 na mene je lično ostavio utisak filma koji zaslužuje * * * .

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment