Saturday, September 1, 2012

THE PRESIDENT'S PLANE IS MISSING

Pogledao sam jedan od conspiracy klasika iz istorije televizije THE PRESIDENT'S PLANE IS MISSING iz 1973. godine, ekranizaciju romana Roberta Serlinga, u režiji Daryl Dukea. Duke je kultni reditelj filmova SILENT PARTNER i PAYDAY ali primarno je radio na televiziji, a ovo je njegov možda i najznačajniji televizijski rad. Jedan od scenarista ove adaptacije bio je Ernest Kinoy koji je samo godinu dana kasnije ekranizovan na Televiziji Beograd sa svojom dramom CRNA LISTA (nagrađenom Emmyjem u praizvedbi na američkoj televiziji). Ovaj podatak o Kinoyu zvuči kao potpuni SF ako imamo u vidu današnje stanje RTSa.

U svakom slučaju, THE PRESIDENT'S PLANE IS MISSING je značajno gradivo za ljubitelje conspiracy trilera i bavi se premisom šta bi se desilo ako Predsednik naprosto nestao. Pozadina cele priče su hladnoratovske tenzije sa Kinom, a junaci preko kojih rešavamo slučaj su novinari. Naravno, Dukeov rediteljski postupak je mnogo bliži televizijskom detektivskom krimiću nego ALL THE PRESIDENT'S MEN i u ovom slučaju uprkos tome što imamo temu Hladnog Rata, lik predsednika je potpuno aistoričan - možda najbliža figura sa kojom bi se mogao porediti je LBJa 1973. godine, Amerika je već imala drugačije političke okolnosti.

Glumačka ekipa je vrlo solidna, glavnog novinara igra iskusni Peter Graves a Rip Torn se pojavljuje u značajnoj supporting ulozi Predsednikovog savetnika.

No comments:

Post a Comment