Sunday, September 16, 2012

PODEZEMLJE VEDM

Pogledao sam PODEZEMLJE VEDM Jurija Moroza, sovjetsko-češku SF koprodukciju iz 1989. po priči i scenariju SF pisca Kira Buličeva. Ovaj film spada među sovjetsku fantastiku koja je po temi i pristupu realizacijin bliska američkom filmu, s tim što u datom trenutku tehnološka zaostalost istočnog bloka već uzima danak i film deluje prilično campy.

Priča vuče korene sve do Edgar Rice Burroughsa i njegovog JOHN CARTERa i govori o sovjetskoj istraživačkoj stanici na planeti sa "poremećenom evolucijom" na kojoj istovremeno živi ljudi-nomadi, nekakvi homo sapiensi, pterodaktili, mamuti i dionosaurusi. Među ljudima-nomadima traje rat a Sovjeti se interesuju da saznaju odakle civilizaciji koja je još uvek u kamenom dobu metal za oružje. Tokom misije, jedno ratoborno pleme razori bezbedno sklonište sovjetske ekspedicije i njen jedini preživeli član u saradnji sa princezom iz miroljubivog plemena mora da se izbori sa protivnicima i sazna tajnu odakle im metal.

Za razliku od ranijih sovjetskih produkcija koje su bile karakteristične po svom perfekcionizmu i fenomenalnim lokacijama, ovaj film dosta pati od krajnje nezanimljivih ambijenata u kojima se dešava, pre svega kad je reč o odabiru eksterijera. U kinematografiji u kojoj su i neki filmovi koji se dešavaju na Zemlji delovali kao da su snimani na drugoj planeti ovakav izbor lokaija deluje kao priličan javašluk.

Filmu se međutim ne mogu osporiti neke zanimljive namere i priličan high spirit u kom je realizovan. Čini mi se da bi samo deceniju ranije Sovjeti od istog ovog materijala napravili antologijsko ostvarenje. Ovako ostaje samo zanimljiv pokušaj koji je doduše postigao veliki uspeh na lokalnom tržištu.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment