Saturday, September 29, 2012

THE PAPER

Reprizirao sam THE PAPER Rona Howarda, film iz njegove najpotentnije faze kada je snimio svoje najbolje filmove APOLLO 13 i RANSOM. U njemu Howard pokušava da se nadoveže na starinske filmove o novinarstvu kao što su bile razne inkarnacije FRONT PAGEa i slični naslovi u kojima se finale uvek odigrava u štampariji gde mora da se zameni naslovna strana, obustavi mašina i krene iznova da bi najsvežija vest stigla do čitalaca.

Scenario Davida i Stephena Koeppa kombinuje elemente melodrame i komedije, ali bez skretanja u apsurd ne bi li prikazali vibrantnost redakcije i intenzitet koji ljue čini zavisnim od novinarstva. Michael Keaton predvodi prilično snažan All Star ansambl u kome značajan doprinos daje i Robert Duvall, dovoljno snažan glumac da plasira kako i neke od najpretencioznijih, tako i neke od najsentimentalnijih tačaka scenarija.

Howardov film je u stalnom pokretu, izuzetno je dinamičan, ne samo po količini događaja već i po snažnom energetskom naboju koji je prisutan u svakoj sceni. Ako imamo u vidu trajanje filma, taj naboj srećom nimalo nije zamoran.

Iz današnje vizure naravno, THE PAPER deluje podjednako kao relikt epohe kao i FRONT PAGE filmovi jer nije ukalkulisao pojavu Interneta. Srećom, po svom kvalitetu nije neuporediv sa ovim klasicima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment