Wednesday, September 12, 2012

DICK

Pogledao sam DICK Andrew Fleminga, reditelja sa jednom od najneverovatnijih karijera u savremenom Holivudu. Počeo je pre dvadesetak godina kao jedan od najtalentovanijih diplomaca NYUa, zatim je počeo sa shclocky hororima što je bilo iznenađujuće za sve one koji su ga znali kao uspešnog studenta, prešaltao se na komediju, ponovo mahom u domenu studio i sub-studio filma i na tom putu je snimio štošta, a ponešto od toga kao što je recimo DICK je i izvanredno.

DICK je film iz 1999. godine koji se može ukratko definisati kao CLUELESS smešten u milje ALL THE PRESIDENT'S MEN i govori o blentavim tinejdžerkama koje u periodu Watergate skandala svojim nesvesnim postpcima svrgavaju Nixona. Film je moguće ispratiti i razumeti i u slučaju da gledalac ne zna ALL THE PRESIDENT'S MEN, ali ako zna, onda je ovo automatski klasik.

Fleming vrlo pažljivo kao reditelj i ko-scenarista postavlja stvari, na tragu Zemeckisa u izvanrednom I WANNA HOLD YOUR HAND, samo sa više indie cinizma, i DICK zbilja funkcioniše i kao punokrvna omladinska komedija i kao politička satira, pa u krajnjoj liniji i kao komentar na conspiracy filmove sedamdesetih.

Kirsten Dunst i Michelle Williams su izvanredne u glavnim ulogama, Dan Hedaya je jako duhovit sa svojom imitacijom Nixoa i uopšte sve uloge/imitacije zvaničnika su izuzetno duhovite, a farsična scena sa Brežnjevim je klasik. DICK je u vreme izlaska prepoznat kao unikatan i pozitivan primer ali nažalost nije pomogao da se Flemingova karijera stabilizuje tako da je on potom nastavio sa oscilacijama. Međutim, kvalitet koji je pokazao u ovom filmu i solidan nivo drugih stvari koje je radio sugerišu da je on reditelj na kog treba obratiti pažnju,

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment