Wednesday, October 19, 2022

HELLS ANGELS ON WHEELS

Richard Rush je čudna zverka Novog Holivuda. Krenuo je kao veoma aktivni exploitation reditelj da bi onda vremenom izrastao u mejnstrim profesionalca koji ne radi toliko često i gađa neke velike rezultate. U ranoj fazi, u saradnji sa čuvenim snimateljem Novog Holivuda Laszlo Kovacsem, Rush snima seriju bajkerskih filmova u kojima mu se pridružuje nekoliko bitnih ljudi koji će kasnije obeležiti velike produkcije.

Tu je Jack Nicholson, a iza kamere je Laszlo Kovacs ali i Bud Cardos, nama poznat kao pomoćnik režije i stunt coordinator. HELLS ANGELS ON WHEELS je bajkerski film koji je mnogo bolji kad je spontan i pseudodokumentaran u eksterijeru nego kada postane dramski u enterijerima, iako Jack Nicholson pravi odličnu ulogu kao Poet, radnik sa benzinske pumpe koji se pridružuje bajkerima u njihovom zezanju i pravljenju nevolja po varošicama Kalifornije i Nevade.

U tom smislu, film ima veoma labavu dramsku strukturu, i nije sasvim koherentan, ali meni je bio zanimljiv i veoma uzbudljiv za gledanje, po segmentima, gde je jasno šta je zanimljivije. U tom pogledu, po nekim akademskim kriterijumima, domet ovog rada je * *  ali ako vas zainteresuje može biti i * * *, no definitivno nije stvar za gledaoca bez strpljenja i radoznalosti prema temi i epohi, kako u pogledu društvene istorije tako i istorije filma.

No comments:

Post a Comment