Friday, April 6, 2018

YOU WERE NEVER REALLY HERE

YOU WERE NEVER REALLY HERE Lynn Ramsey je kanski laureat koji bi se mogao smestiti u žanr metafizičkog krimića. Uprkos tome što se unutar samog zapleta ne ulazi u domen metafizike, ovajk film je studija karaktera u kojoj sam junak u svojim mislima a onda i film u dijegetskom pogledu često tonu u dubinu subjektivnih stanja, bilo da su to sećanja ili snovi. Uprkos tome što se ovaj film dešava u Americi, mislim da je izrazito zanimljiv upravo autorima van Amerike da pokaže kako je moguće dati novi život nekim dosta potrošenim stilemama noira i krimića.

Joaquin Phoenix se u ovom filmu vraća na teritoriju Schumacherovog 8MM samo što ovog puta on igra detektiva i on je glavni fokus svih dešavanja. Američki krimić nije mnogo napredovao, pedofilske sklonosti bogatih i nedodirljivih su i dalje krajnji horizont, ali ovde je ta tema samo deo jedne šire priče o traumatizovanom čoveku kog je teško detinjstvo gurnulo u poslove gde mu društvo delegira najneprijatnije zadatke.

Film je zgusnut, asimetričan, vrlo impresionistički, oslonjen na "domaćinsku" glumu Joaquina Phoenixa koji sve privatizuje i pretvara u vlastiti show. Ali, ukupno uzev meni je to funkcionisalo kao pitak art house koji ne izbegava da se odmakne od mejnstrima a da ostane dinamičan. Zanimljivo je da ovu produkciju potpisuje kuća Why Not koja radi sa Audiardom, na čije rane radove ovaj film jako podseća, pre svega na REGARDE LES HOMMES TOMBER.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment