Thursday, April 5, 2018

THE TITAN

THE TITAN je debitantski igrenjak nemačkog reditelja Lennarta Ruffa snimljen kao Netflix Original. Nažalost, uprkos tome što je Sam Worthington headliner ove priče, ovo nije ozbiljan i relevantan film. Najbolji Netflix Originalsi su do sada bili ili oni filmovi koji oživljavaju omiljene žanrovske formate koji su postali “premali” ili “preveliki”, u zavisnosti od vizure za bioskopski film ili su pak bili transgresivni projekti koji su nadilazili ono što sebi studiji po hrabrosti mogu da priušte.

Nažalost, na tom putu Netflix je zapljusnulo i dosta nedostaslog materijala koji prosto nije dovoljno dobar za bioskopski format, a THE TITAN je jedan od njih. Doduše, ovo nije slučaj Duncana Jonesa koji prazni folder pa snima ono što mu niko ne bi dozvolio već jedna dosta generic reaktuelizacija priče o Frankensteinu.

Sam Worthington igra pilota koji se 2048. godine prijavljuje da učestvuje u programu koji je već na nivou same premise toliko sulud i nenaučan da bi čak i osobu bez elementarne naučne pismenosti, ali sa trunkom razuma. lako odbio. Naravno, eksperiment polazi naopako i briše se granica između žrtve i delata jer ljudi na kojima se eksperimentiše postaju agreisvni i mutiraju ali zato i naučnici koji ih proučavaju postaju brutalni monstruozni.

Dakle, sve ide kao da gledamo neki “normalan” film na ovu temu gde je moglo biti nekog smislenog “iskušenja”, gde naučni eksperiment nije na nivou najgluplje striposve fantazije, i gde razrešenje nije - a to je i najgore od svega koncipirano kao da ovaj film nije žanrovski otpadak već kao da u svemu tome “ima nečega”.

U filmu nema dovoljno pameti, ali nema ni dovoljno akcije, ni dovoljno krvi, u filmu maltene nema ništa sem Sama Worthingtona i lepih kanarskih lokacija koje obečavaju nešto lepo ali na kraju mi to ne dobijamo.

Da li je štednja razlog što se film nije malo ispoljio u akcionom ili horor pogledu, ne znam, ali samo je tako neki “spoljni efekat” mogao sapsiti ovaj film i dati mu nekakav smisao. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment