Wednesday, April 11, 2018

THE LOVERS AND THE DESPOT

THE LOVERS AND THE DESPOT Rossa Adama i Roberta Cannana bavi se temom koju jako dugo proučavam pa ipak je na kraju uspeo da mui bude vrlo zanimljiv. Delom zato što donosi još neke nove činjenice i viđenja situacije, delom zato što donosi inserte iz nekih severnokorejskih filmova koji nisu inače dosupni, ali pre svega zato što funkcioniše kao vrlo uzbudljiv triler.

Adam i Cannan koriste jedno rediteljsko rešenje koje mi inače smeta a to je uvođenje inserata iz igranih filmova koji treba da ilustruju raspoloženje i živvotnu situaciju autora tih filmova. Međutim, ova priča pati od tolike oskudice vizuelnih materijala u svom osnovnom delu, i u sebi nosi toliko "filmskog", da to rešenje zbilja ne smeta. A opet, minutaža materijala iz Severne Koreje je prilično solidna za filmove ovog tipa, i film na kraju uspeva da u dobrom delu evocira milje i atmosferu ove priče.

Najeksluzivnija stvar koju donosi ovaj film jesu snimci samog Kim Jong Ila koje su Shinovi izneli iz Severne Koreje i koji su im zapravo obezbedili milost CIAe i azil u SAD.

Stav većine sagovornika je da da Shin možda ipak nije u potpunosti žrtva u ovom slučaju. To je takođe dosta zanimljiv, ne nepoznat, ali ipak ne ni do kraja prihvaćen stav. Adam i Cannan su prepoznali sve ključne dramske punktove ove priče i maksimalno su ih sikoristili. Rezultat je film koji itekako može da crossoveruje i izvan okvira interesovanja za Severnu Koreju.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment