Wednesday, April 11, 2018

COMRADE KIM GOES FLYING

COMRADE KIM GOES FLYING je koprodukcija Velike Britanije i Belgije sa Severnom Korejom. Nastao je kao delo ekipa koja je radila dokumentarce THE GAME OF THEIR LIVES, A STATE OF MIND i CROSSING THE LINE u saradnji sa severnokorejskom filmskom industrijom. Tako je ovaj film delo tri reditelja, severnokorejca Kim Gwang Huna, inače navodnog specijaliste za vojne filmove, Nicholasa Bonnera i Anje Daelemans.

Film je sniman u Pjongjangu sa severnokorejskom ekipom. Na osetljivim lokacijama kao što su industrijske zone nisu smeli da prisustvuju reditelji za Zapada, ali film deluje ujednačeno i ne oseća se kao da su neki delovi ređirani sa bilo kakvim hendikepom.

Sasvim je sigurno da će na Zapadu ovaj film biti percipiran kao farsična propaganda, ali ova severnokorejska LJUBAV I MODA u suštini razoružava čak i najciničnijeg gledaoca. Ako bi se govorilo o doprinosu zapadnih autora onda bi se pre svega moglo govoriti o tome da su oni samo malo korigovali već postojeći severnokorejski pristup i malo ga našminkali za zapadnu publiku.

Film traje kratko, oko 77 minuta što je standard za severnokorejske filmove koji su ili predugi ili vrlo kratki, i ima jasnu priču o samopregornom radu mlade rudarke koja želi da postane cirkuska akrobatkinja i spremna je na ogromne napore kako bi to postigla.

Naravno, ono što izdvaja ovu inspiracionu melodramu od zapadnih uzora jeste to što volja glavne junakinje ne bi bila dovoljna bez pomoći zajednice, bez humanog društva u kome su takve prilike omogućene, naročito onima koji su skromni i vredno rade.

Možda su zapadnjaci želeli da se sprdaju sa severnokorejskom naivnošću ali na kraju COMRADE KIM GOES FLYING u najgorem slučaju kroz humor daje “ljudsko lice” Kimovom režimu a u najboljem donosi trijumf Juchea kao ideologije i daje mu priliku da nastupi na festivalima poput Toronta ili Rotterdama. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment